torsdag 28 februari 2013

Torsdag

Nu känner jag doften av ledigt, en morgon kvar och sen nio dagar utan väckarklocka.
underbart är ordet som måste sägas.
Dagen som sådan har även den varit mycket bra. En shoppingrunda på stan med mycket fint som fick följa med hem.
Tre par linnen och en top, en ny mixerstav då jag svurit mig blå och grön efter varje användning av den jag haft sen tidigare. Och sist men inte minst, den här...




Den praktisk taget skrek: Sara, Sara, kööööööp mig!!
Vi kan väl säga att jag har en mycket, mycket snäll mamma. Jag har en tendens till att bli förälskad i saker, så det gör ont i själen om dom inte kan följa med hem.. Jag minns fortfarande de två industrilamporna som jag inte köpte på folkparken för ett par somrar sedan... Ont i själen som sagt!
Men den här  bor nu här med oss och jag känner kärleken växa..

Dagens middag blev en snabb historia.

Wok med shiratakinudlar och lövbiff.

2 personer

1 paket nudlar ( jag hittade mitt på ica här i Byske, annars finns de till beställning på lchfbutiken)
350 g lövbiff
Wokgrönsaker, Findus Classic 2 nävar ungefär

Stek grönsakerna och plocka upp dom ur pannan, fräs på köttet i varm panna och krydda med salt, peppar och kött och grillkrydda.
Lägg i grönsakerna och de avspolade nudlarna.
Skvätta på lite soya och sweetchilisauce, låt puttra ihop och servera!












onsdag 27 februari 2013

Onsdag

En dag utan barn på Bankgatan, det är nu dammsugat och en aning omflyttat i hallen här hemma.
Jag gillar våren och allt det ljusa fina, vem gör inte det? Men jag blir extra glad i själen när jag får duscha lite blommor och flytta en och annan ljusstake någon annanstans.



En lång promenad i solen har jag också hunnit med. En vän tipsade mig om det här med ljudböcker.. Jag erkänner att jag varit skeptisk, jag har provat tidigare men tycker att dom läser på fel sätt, att sättet att framställa karaktärerna på blir fel osv.
Men jag har gett det en ny chans och faktiskt så är jag riktigt nöjd. Promenaderna går av bara farten, är det extra spännande så kan jag gärna gå en extra sväng bara för att få höra slutet.
Storytel heter appen till telefonen, kolla in den vettja!


Jag satsade på lamm till middag idag, hade i min städiver av receptpärmen hittat ett recept på Lammlasagne med fetaost och vitkål som jag tyckte lät riktigt bra.
Det blev en del modifieringar föra att passa Lchf så resultatet kan man nog kalla för gratäng, en riktig smakrik sådan!


Gratäng med vitkål, lamm, spenat och tre sorters ost

4 P

1 rödlök i skivor
3 tomater i båtar
1 påse bladspenat
Fräs i hop detta i en panna, krydda med  flingsalt och herbamare, ställ åt sidan

0.5 huvud vitkål, gärna skivad i matberedare eller med mandolin som steks i en annan panna i rikligt med smör tills den blir mjuk, ställ även detta åt sidan.

500 g lammfärs eller vanlig köttfärs, stek även denna i smör, krydda med rosmarin, vitlökspeppar och salt.

i Panna nr 4 så häller du i:
3 dl vispgrädde
1 dl keso
0.5 pkt smulad fetaost
kött och grillkrydda och lite pepparmix.
Koka upp på svag värme, rör under tiden och låt detta koka ihop lite grann.

Varva nu vikål, grönsaker, färs och sås i en form, strö över riven parmesan ost längst upp och ställ in i ugnen ca 15-20 min tills gratängen fått fin färg och bubblar i såsen.







tisdag 26 februari 2013

Tisdags

Här äts det fisk idag. Tisdag =  fiskdag, så var det även när jag bodde hemma.

Vi hade så tur att min kära pappa fiskade på somrarna så barndomen var fylld av Sik, Fjällröding och även färskfiskad Lax från en av de mer lokala förmågorna som la ut nät i havet.
Jag gillar fisk, inte färdiga torskblock som man lägger i en form fortfarande frysta och ställer i ugnen... Iiiiiiiii, jag får frossa av att tänka på det. En fiskbil skulle jag vilja att det fanns, nästan som glassbilen men med möjligheten att köpa färsk fisk i stället, önska kan man alltid.
Men i alla fall, stekt ugnsbakad Torsk m, vitlök och limesmör, grönsaker i form av squash, fänkål och babayspenat ska i afton fylla upp våra tallrikar.

Laga och njut.

Ugnsbakad Torsk med varma grönsaker och vitlökssmör

4 p

Smör
2 lime, riv skalet och pressa ut saften
100 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
salt, peppar och herbamare

Blanda alltihopa, gärna i matberedare eller med mixerstav, lägg i plastfolie i en rulle och låt stelna i kyl eller frys.

Grönsaker
1 squash
2 fänkål
2 vitlöksklyftor
20 st körsbärstomater
2 påsar babayspenat
4 msk pinjenötter
salt och peppar

Jag körde squashen och fänkålen på skiv-skivan i matberedare men annars kan man givetvis skiva för hand, stek tomaterna och plocka upp dom ur pannan. Stek squashen och fänkålen, tillsät vitlök, tomater och spenaten. Vänd ner pinjenötterna och krydda.

Fisken
Sätt ugnen på 125 grader
Bryn smöret i stekpannan och lägg i fisken, stek ca 1 min på varje sidan, krydda och lägg fisken i en ugnsäker form. Stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 55 grader ca 15 min.

Servera med grönsakerna och smöret.

























Att tillägga lite i efterhand så la jag även till finskivade champinjoner i grönsaksblandningen och fisken jag stekte var såpass tunn att den inte behövde efterköras i ugnen. 
Mycket gott var det i alla fall!

Tisdag

















       Vårkänslorna infann sig på riktigt i helgen.



måndag 25 februari 2013

Måndag

Och starten har gått för vecka nio, jag gör någon form av mental nedräkning till nästa vecka då vi tar ledigt för att sporta!..
Eller ja, ledigt i varje fall. Jag har aldrig varit ledig ett sportlov med barnen men har tänkt få ut så mycket som möjligt av veckan. Lite planer här och lite planer där, kollar evengemang runt om och även lite pyssel här hemma.
Äta ska vi också givetvis göra och till sportlovet hör att grilla korv, äta klämmare och dricka varm choklad, ute givetis!
Jag håller tummarna för bra väder och inte så jäkla kallt, annars får vi väl dricka chokladen inomhus.
Grilla korven kan dock bli svårare.

Jag nämnde lammkotletter och rättikagratäng i inlägget igår och ja det var nog det godaste den här veckan! Kanske det godaste på ett par veckor, så gott var det faktiskt....mums.

J ifrågasatte varför man äter potatisgratäng överhuvudtaget och det kan jag också undra.
Här kommer receptet och lova mig att ni testar, det låter en aning skumt med rätttika men det finns inget  skumt med smaken annat än ljuvlighet.



Rättika är en rotfrukt men som har mkt lågt kolhydratvärde (2,3 kh/100g). Rättika otillagad smakar som rädisa men tillagad så försvinner den beska smaken och den är ett perfekt substitut för potatis i tex potatisgratäng!
Rättikagratäng 4-6 portioner
Rättika ca 6-700 gram
4 dl vispgrädde
1 vitlök solo
1 gul lök
ca 5 dl riven västerbottensost
salt, svartpeppar
Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.
Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka in utan lock i ca 10 minuter. Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!

Lammkotletterna stekte jag i smör som hastigast, kryddade med salt och vitlökspeppar och la i en ugnsform.
I en skål rörde jag ihop tomatpure, rosmarin, lite olivolja, timjan och flingsalt. Detta bredde jag på kotletterna med en brödpensel och satte dom i ugnen en stund. 
Hur lång beror på hur blodiga man vill ha dom helt enkelt.. Jag vill höra köttet viska bää i det här fallet =)

Till maten drack vi detta vita vin, med ett litet klick här så kommer ni direkt till informationen om hur gott det är och vad det passar till.
En riktig fullträff till lamm men också till mycket annat.

söndag 24 februari 2013

Söndag

Och en väldigt härlig sådan!
Strålande sol och ett par plusgrader gjorde en skidtur fullt möjlig, ett sväng på havet och sen en solig snöhög där vi fikade fyllda lchf tunnbröd och muffins!
Man måste fika, det kan nog vara ett av det bästa man gör på en ute dag =)
Tyvärr var mjölken inte av ett bra datum annars är även varm choklad en viktig sak att ha med sig i ryggsäcken.







Tunnbröd Lchf


8 st

4 ägg
1 dl creme fraiche
0,75 dl mandelmjöl
0,5 dl fiberhusk
0,5 tsk salt

Gör så här:
Vispa äggen och rör ner creme fraichen. Blanda mandelmjöl, fiberhusk och salt i en separat skål och rör ner i äggröran och blanda väl. Låt smeten svälla i 10 minuter. Dela smeten på två delar 

Vispa äggen pösigt och vispa sedan ner creme fraichen. Blanda mandelmjöl, fiberhusk och salt och vispa ner även det i blandningen. Låt smeten svälla i 10 minuter. Häll ut smeten på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut tunnt (jag använder ett bakplåtspapper av silikon som inte fastnar, har man ett bakplåtspapper av papper kanske det behöver oljas). Behåll det övre bakplåtspapperet på och grädda i 8-10 minuter i 150 grader, gör sedan likadant med nästa plåt. Skär brödet på varje plåt i fyra delar.


Jag fyllde dessa godbitar med två olika fyllningar.
1.
Vitlöksfärskost
Isbergssallad
Salami
Mozzarellaost
Färska tomater

2.
Currydressing, Cremefraiche, curry, herbamare örtsalt och lite peppar
Isbergsallad
Grillad kyckling som fanns kvar i kylen
Vanlig skivad ost

Att tänka på med dessa bröd är att ha fyllning med mycket smak då de är tämligen smaklösa i sig själv. 
En god rökt skinka och smarik ost, lite senap och ruccola sallad skulle också passa alldeles utmärkt!

Nu dags för kvällens middag!
Jag tog fram lammkotletter i morse och till det, rättikagratäng.. återkommer om det =)





torsdag 21 februari 2013

Torsdag

Ärtsoppan och Pannkakans dag!
Jag har inte ätit varken det ena eller det andra, kesoplättar med grädde och hallon till lunch visserligen men de mjölstinna halvfabrikaten klarade jag mig utan. Likaså ärtsoppan, det har en smak, lukt och konsistens av något som efter en kväll på krogen kan komma upp igen..
Men de som åt gjorde det med god aptit och många var dom.
Väl hemma så har det blivit lite torsdagsplockande, en tvätt här och lite ihopstädande där. Jag brukar försöka göra just sånt när det är torsdag, oavsett om barnen är här under helgen eller inte.
Det blir så mycket trevligare på så vis, att inte storstäda under helgen tänker jag.

Vad som också har blivit gjort är veckomatsedeln för de närmaste veckorna, hit hem alltså.
Jag får ett inre lugn av att veta vad som ska ätas, plockas fram ur frysen, handlas och ev förberedas. För mig blir det en stress situation mindre kring maten, det finns så många andra att stressa upp sig över med barn som inte äter eller helt plötsligt äter alldeles för mycket av bara en sort. Barn som gärna löser världskrigs problem kring det runda bordet och barn som helt enkelt vägrar att sitta bredvid vissa andra i familjen. De som bara äter korv och de som absolut inte under några som helst omständigheter äter kyckling för det är ju Onsdag!
En situation mindre helt enkelt, det som står på lappen tillagas, vare sig det är onsdag eller lördag.
Barnen får gärna vara med och tycka och tänka, så tänker jag och tycker lite sådär i efterhand, som en mamma får göra.





Den nya boken kom igår.
En massa bra information och jättegoda recept, hon är en verklig inspirationskälla denna Åse.
Och nu börjar funderingarna på hur jag ska få mina barn att kanske inte äta mera nyttigt, ingen av dom äter kakor till vardags eller dricker läsk. Vi har väldigt sällan läsk hemma, likaså godis och chips. Men om jag nu får välja så skulle jag gärna få i dom mera proteiner, kanske naturell yoghurt med bär i stället för sockerbomberna de äter på morgonen, frågan är bara hur?
Det ska smaka sött eller i alla fall ha en "rund smak" merparten av det som stoppar i munnen. I helgen som var hade jag gjort kokosplättar, de hade en något annorlunda smak men var i mitt tycke väldigt, väldigt goda.. De ratades direkt, en liten tugga och sen ut igen. 
Ingen av dom är storätare av smörgåspålägg heller så just nu krävs det lite finlir för att lura i dom viktigheterna i maten.. Det lossnar förhoppningsvis med tiden och nej det går inte någon nöd på dom för att dom äter vanliga plättar heller men om jag kan få dom att varannan gång äta mer ordentligt så är jag en bra bit på vägen.

Snart Bolibompa dags och läggdags för de halvkorta i familjen. Jag är ännu en kväll lämnad till mitt öde och den här kvällen finns det inte ens mörk choklad hemma!
Surt sa räven men jag får väl stryka i stället, lite svårt att både äta choklad och stryka vita skjortor samtidigt =)


tisdag 19 februari 2013

Tisdag

En dag och kväll som spenderats alldeles själv.
Möten och musikrepetioner har gjort att J blivit varande i stan större delen av dagen och kvällen, barnen är inte här så då blev det bara jag kvar.
Och här händer det inte mycket vill jag lova!
En hel del tv-tittande har det blivit, Person of Interest.. En ny serie som börjat visas på kanal 5 och ikväll har jag avverkat en hel del avsnitt. Kan bli lovande kanske...

Vädret har varit alldeles underbart denna februaridag, sol och inte så kallt. Detta innebar en tur i skidspåret, en lång tur i pudersnö som inte innehöll någon form av spår. Det kan i sin tur innebära en enorm träningsvärk i morgon om fröken Carlsson har otur..

Men efter denna skidtur var jag hungrig som en varg!
Tur som var hade jag grillat i kyckling på söndagkväll, i tron att vi skulle äta gratäng idag. Men det kändes inte så inspirerande att göra när jag blev själv så denna delikat fågel hamnade i wok istället.




Vitkål, Findus wokgrösaker, kyckling, soya, vitlök och curry.
Som ett smäck!

Onsdag i morgon och helt plötsligt är halva veckan redan gjord, kan inte annat än gillas =)


måndag 18 februari 2013

Måndag

Sitter i soffan i morgonrock så där lagom kvällstrött, måndagstrött och lagom pömsig.

Resterna från i lördags har idag blivit uppätna och kan om möjligt ha varit ännu godare, jag är mätt!
Barnen gör sin Pappa-vecka i veckan, mån tis, fre lör sön är dom inte här och även om det kan kännas rätt skönt den första timmen så blir det ack så tomt och tyst efter bara ett liten stund.
Jag får se till att ha fullspäckade dagar, välplanerade och ibland även en aning spontana.
Det får bli en bra helg, full av kärlek om inte annat!

Dagens lunch blev också en fest på rest, kokosplättarna som fanns kvar sen i söndags åtnjöts med riktigt smör och frysta bär. Mätt och belåten i närmare fem timmar.


Kokosplättar
4 personer

4 dl fet mjölk
3 dl grädde
4 ägg
2,5 msk kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk
Lite salt
Rör ihop kokosmjöl, fiberhusk och salt. Vispa ihop äggen och blanda i grädde och mjölk. Rör ihop allt och låt det stå ca 15 min.
Stek i kokosfett eller riktigt smör i plättjärn. Man kan byta ut mjölken mot vatten eller mer grädde om man vill.
Nu äter vi choklad och tittar på 24, med Jack Bauer blir det aldrig tråkigt!

lördag 16 februari 2013

Lördag














Lördagar när dom är som bäst!
Typ sovmorgon, Måns var vaken 06.30 men lät oss slumra fram emot 09.00. Steg upp, bakade kesobröd. Avnjöt en relativt stillsam frukost och gick i myskläder hela förmiddagen.
Städade lite här och städade lite där, bytte en och annan lampa, flyttade omkring blommor och dammsugade mig genom huset.
Åkte lite senare för att hälsa på min Farmor och Farfar, eftermiddagsfika och sen vidare hem igen.
När dörren öppnades på Bankgatan så möttes vi av något väldoftande!
Köttet jag satt in i ugnen hade fått stå och safta till sig i närmare tre timmar och ljuvligt måste jag säga att det luktade.
Det fick stå kvar och en massa tillbehör förbereddes, avokadokräm, chevreröra, sallad med alfagroddar, mungbönor, soltorkade tomater och lite god olja, marinerade kronärtskockor och tillsist gurka, ananas och pitabröd gjorde detta till en riktigt kalasmåltid. 
Alla åt med god aptit och det måste vara det bästa betyget.

Här kommer receptet!

Pulled Pork
Barbequesås
Drygt 1 dl vatten
Drygt 1 dl chilisås (Ica Ett gott liv är låg i sockerhalt) eller ketchup som är steviasötad
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 dl finhackad rotselleri
1 msk dijonsenap
1-2 msk honung
1 msk oxfond eller 1 köttbuljongtärning
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev 1/2 msk liquid smoke
salt, peppar
Finhacka lök, vitlök, rotselleri. Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult. Tillsätt vatten och fond/buljong. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av.
Ca 8 portioner
1,5 kg karré i bit
1 gul lök
1 hel vitlök
salt, peppar, chilipulver
2,5 dl barbequesås
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet rejält och lägg det i en lergryta eller gryta med lock som tåler värme. Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet. Skala vitlöken och lägg även den runt köttet.
Häll barbequesåsen över köttet och löken.
Låt gå i ugnen i ca 5timmar och dra sedan sönder karrén med två gafflar så det fördelas med såsen. Kan ev behövas kryddas lite extra när ni tar ut det ur ugnen, smaka av!

Till efterrätt hade jag som sagt gjort en choklad och kokkos kaka som satt som ett smäck! Det finns riktigt goda LCHF bakverk på nätet bara man letar lite, det här var defenitivt ett av dom som kommer att göras fler gånger!

Choklad och kokkoskaka 

Ingredienser
100 g smör
1 dl Sukrin+ (eller 1,5 dl annan sötning)
2 ägg
1 dl mandelmjöl (ta ½ dl kokosmjöl om allergisk)
½ tsk vaniljpulver
2 msk kakao
1 krm salt
Toppingen
1 dl kokosflingor
25 g smör
2 tsk Sukrin+ (eller 1 msk annan sötning)
1 äggula
Gör så här: Smält smöret. Vispa samman ägg och sötning. Vispa i resten av ingredienserna. Häll ner i en smörad form, helst fyrkantig,  som du “brödar” med kokosflingor.
Rosta kokosflingorna till toppingen i en stekpanna tills gyllene. Blanda samman med sötning och äggula. Klicka kokossmeten över kakan. Grädda i cirka 10 minuter i 175 grader. Ställ in formen i kylen tills helt kall. Skär den sedan i rutor och avnjut med en klick grädde.
Jag gjorde den igår och frös in den över natten och plockade fram den en liten stund innan resten av familjen kom. Den behöver ungefär en timme i kylen för att smaka som bäst, vaniljgrädde passade utmärkt till.
TIll barnen som inte är överförtjusta i kokkos serverades vaniljglass, maränger och chokladsås. Jag kokade egen idag, helt enkelt för att jag blev snål på Ica. 32 kr för en tub med sås!
Denna måltid kommer att avnjutas fler gånger, i mån av tid givetvis..





fredag 15 februari 2013

Fredag

Och riktigt, riktigt fredagstrött!
Ända sedan jag la om kosten så har powernaps varit i stort sett obefintliga, men idag måste jag nog ge efter för de hängande ögonlocken och de konstanta gäspningarna.

Molly är på badhuset med Tillie och Måns med kompis spelar spel och kör bilar så det borde vara fritt fram för lite sömn..

Gårdagens mat var alldeles fantastiskt god och har ni inte besökt Restaurang Nygatan 57 då är det dags!
Typ nu, skynda er. Det kan finnas bord kvar om ni har tur =)
Kvällens måltid intas hos mamma, laxfärsbiffar var det tal om och det kan nog vara i samma klass på ett ungefär.

Jag har kokat ihop BBQ såsen till köttet inför morgondagen och även gjort en choklad och kokkoskaka att njuta av efteråt.
Jag lägger upp recepten lite senare, när jag ser att resultatet är tillfredställande. Och kanske även smakat av kakan lite..

torsdag 14 februari 2013

Torsdag

Alla Hjärtans dag!




Och middag på Nygatan 57


Tonfisk i citronette
Avocadoterrine och wasabimajonnäs Friterade tortillasticks
_________
Flankstek från Norrländska gårdar
Potatis- och persiljerotskaka med Västerbottenost Muscatrödvinsås och syltade tranbär
__________
Variation på Valrhona Guanaja 70%

Passionsfruktsorbet




onsdag 13 februari 2013

Onsdag # 2

En aning alla hjärtans dag förberedelser har ägt rum här hemma idag, jag har bland annat städat barnens rum!
Jag brukar försöka se till att det är gjort innan dom åker till sin pappa men vi hade en sån härlig måndag att städning fanns inte med på schemat.
Men nu är det renbäddat och dammsugat i varje vrå, en ny tidning och en liten skål med godis står på sängkanten och inväntar de små som kommer i morgon.
Till min andra hälft så finns det lite andra saker som göras i ordning innan morgondagen gryr, jag gillar kärleksfulla dagar. Men gärna alla dagar.

Dagens middag bestod av Pytt med squash, färsk svamp, entrecote och lite lök.
Världens enklaste och världsgott!

 Gi-pytt

Till 2 personer

1 squash
0.5 gul lök
10 färska champinoner
2 skivor entrecote

Hacka alltihopa i tärningar, stek grönsakerna först och lägg upp på tallrik, hetta upp pannan ordentligt och stek köttet. Krydda med salt, pepparmix och kött och grillkrydda, vänd ner grönsakerna och se till att det blir genomvarmt.
På min tallrik smulade jag över Chevre ost, J ville ha Lallerstedts Bearnaisesås i stället.
Det funkar med vilket som!


Nu blev det inte världens snyggaste bild men som sagt väldigt gott!



Nu måste jag försöka hitta en riktigt bra recept på Pulled Pork, en rätt som cirkulerar friskt på nätet just nu. Meningen är att det ska bli lördagsmiddagen, men den som lever får se.

Onsdag







tisdag 12 februari 2013

Tisdag

En tisdag utan barn på Bankgatan innebar Fisksoppa med grönsaker och ett jättgott Kesobröd som jag hittat här.

Fettisdag och inte en enda semla har jag ätit, tillverkat ja men inte smakat.
Jag är stolt, och jäkligt tjurig av mig när jag lägger den sidan till. I mitt fall har det inte något med karaktär att göra, jag är nog snarare tämligen karaktärslös =)
Men när jag har ett mål så är det en form av personlig konkurs att misslyckas, vilket jag gjort massor med gånger med olika mål som jag har haft. 
Men med just det här hade jag tänkt att ro i land, en dag i taget, ett mål mat i taget.

Just nu så är det bara två mål om dagen, något om kallas för periodisk fasta.
Jag äter ingen frukost och inget mellanmål under veckorna, bara lunch och middag och det fungerar alldeles utmärkt! Jag trodde nog att jag skulle vara väldigt hungrig på morgonen men nej, det är jag inte alls. 
Vi åt middag vid 17.00 i går och sen kesoplättar och två skivor fläsk kl 11.00 idag, middag igen vid 17.00, om det sen ger resultat eller inte det får vi se.

Receptet på soppan och brödet kommer här nedan, jag hoppas det ska smaka.

Fisksoppa 4 p

1 riven morot
0.5 rödlök, hackad
1 finriven vitlök
färsk broccoli, ca 200 g
Stek detta i smör
Häll på vatten så det täcker, ca 4-5 dl
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1-2 tärningar fiskbuljong
krydda med timjan, basilika, fiskkrydda och citronpeppar
saft av 0.5 citron
När detta kokat ihop lägger du ner
Lax i rejäla tärningar och gärna av tärningar av en vit fisk, jag tog Pangasiusfilé
när fisken har kokat klart i soppen, tar ca 5-7 min så dra av den och tillsätt skalade räkor, ca 1 dl.







Kesobröd från Åse

3 ägg
125 g keso
Knappt 1 dl kokosnötmjöl 
4 msk kruskakli
1 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver (fungerar med 2 tsk också)
två nypor salt
ev. 2 msk deodoriserat kokosfett eller lite smält smör

Mixa ägg och keso med stavmixer.
Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop mjölblandningen med äggsmeten. Platta ut på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta händerna och platta till med händerna till en ca 1,5 cm tjock platta.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.



Vi åt vårat bröd med lufttorkad skinka, ost och tomater på.
Riktigt, riktigt gott för att vara i stort sett utan kolhydrater!

Nu tror jag att det är dags att kasta in handduken för idag, i morgon är halva veckan gjord och kalas för två fina pojkar står på schemat.


måndag 11 februari 2013

Måndag




Och en ledig sådan, skola och dagis har stängt idag och då gäller det att passa på!
Vi har tagit vara på dagen på bästa sätt, sovit relativt länge, inte stressat på morgonen, fikat en härlig frukost och sen gjort stan.
Ätit lunch på Nygatan 57, smarrig lax och två duktiga barn gjorde att det blev en riktigt trevlig dag. 





En kopp på Wayne´s och lite socker till de andra som belöning 
efter en mastodont handling på Ica maxi!






Jag älskar verkligen Bokhandeln i Skellefteå, en väldigt trevlig affär och är man stormförtjust i böcker som jag är kan det nästan räknas på samma nivå som himmelriket. Att gå mellan hyllorna och lyfta i en bok här och en där, romaner, deckare och framförallt kokböcker det är harmoni ända in i själen.
Hem idag fick det följa med lite olika saker, Molly skulle ha en dagbok med nyckel som hon den här gången skulle lägga på ett superdupermegabra ställe.. Den andra nyckeln hamnade också på ett sånt ställe, vart vet vi inte riktigt.
Och Måns han fick Ritkort med Monster! En himla smart grej, en massa kort som man på båda sidor kan rita olika mostersaker, ögon, horn, dekorera tröjor och väskor, en massa tänder och skor osv.
Det bästa är att det är på någon form av whitebord material så vips så suddar man och ritar om igen!
Smarta barnsaker borde ge pris till uppfinnaren.

Jag köpte också en bok.



Anna Hallén arbetar som kostrådgivare och har gjort en resa som heter duga, både kroppsligt och själsligt.
Många bra recept och mycket fakta, allt som en bra bok ska innehålla.

Nu ska vi börja med middagen, Måns har borta sin syster och är fullkomligt handlingsförlamad när hon inte befinner sig i samma hus.
Till hennes stora förtret kanske bör tilläggas, småbröder kan vara mycket ansträngande, mycket!

söndag 10 februari 2013

Söndag


Rullader med pesto, soltorkade tomater och mozzarella


4 p

Lövbiff ca 800 g
1-2 frp mozarella
Soltorkade tomater så det räcker till alla skivor
Pesto av breda på.

Lägg ut köttet på en skärbräda eller bakplåtspapper, krydda ordentligt med salt och kött och grillkrydda.
Lägg tomaterna och osten ganska långt upp på köttet och rulla sen ihop. Hetta upp en stekpanna med smör och stek köttet med skarven ned till att börja med, rulla runt så att hela rulladen får fin färg och efterputtra ev i lite vätska med lock på pannan.



Guacamole
Vad som kan vara världens godaste röra!
Passar till så mycket.




4 P

2 mogna avokado
2 msk creme fraiche eller gräddfil
1 halv rödlök
1 tomat
lime eller citronsaft, ca 1-2 msk
1 vitlöksklyfta 
Vitlökspeppar, herbamare örtsalt efter smak

Mixa avokadorna i en skål, rör ner cremefraichen.
Hacka löken och tomaterna fint, pressa ner vitlöksklyftan och lime/citronjuicen.
Smaka av med kryddorna och låt guacamolen gärna stå till sig någon timme.

Till middagen igår serverade jag smörstekta, kvartade färska champinjoner med citronsaft och vitlökspeppar. Och en tomatsallad med fetaost och olivolja.




08.00










lördag 9 februari 2013

Lördag

Och mitt första snedsteg på drygt 5 veckor.. godis, ett par chips och lite ost och kex.
Så här i efterhand när jag sitter med världens magknip och tungsinne så är det såklart inte värt det, inte alls faktiskt.
Jag var riktigt mätt efter middagen men jag överäter gärna om jag får möjligheten. Det är där mitt problem till mat ligger, att hjärnans signaler om mättnad inte går fram som dom ska.
Då spelar det ingen roll vilken form av diet man än följer, att överäta Lchf är ingen bra ide liksom...
Att äta en massa socker efter många veckors uppehåll är inte heller en toppen tanke.
Min mamma sa alltid: Är huvudet dumt får kroppen lida.. Men typ!



De tre myspropparna är nyligen isänglagda och har vi tur innebär det sovmorgon på Bankgatan.
Sovmorgon innebär sömn lägre än till 06.30 ( för er som trodde att vi får sova till 10.00) efter det fortsätter kalasandet för Måns och själv ska jag gå en promenad runt jorden, ett par varv tills sockerchocken släpper.

Tänkte lägga upp receptet på Rulladerna och guacamolen vi åt till i middag, men det får vänta tills i morgon.

Sov gott

fredag 8 februari 2013

Fredag # 2

Irriterad, tekniskt irriterad..
Jag får inte mitt Instagramkonto att gå ihop med bloggen.. wrååååål och annat argt!
Tekniska saker ska fungera! Annars kan det vara.

Jag och barnen ser Gladiatorerna, J har sträckt ut ryggen på övervåningen ( läs somnat ) och ja sämre fredagkväll kan man nog ha.
Men jag är fullkomligt proppmätt! Nästan illamående jättemätt, när jag äter så pass ordentligt som jag gör just nu, lite lite kolhydraterna och mycket protein så blir jag behagligt mätt och väldigt sällan i paltkoma. Men dubbelmarinerad fläskfilé, ugnsrostad blomkål och kladdkaka med hallon och grädde har fyllt min mage till max!

Jag bör nog lära mig hur mycket som är lagom, det sägs vara bäst..

Ifall någon annan känner att platkoma stadiet är att eftersträva så kommer här receptet på kakan.

Kladdkaka Lchf.

3 ägg
sötningsmedel som motsvarar 1.5 dl socker
100 g smält smör
0.75 msk fiberhusk
3 msk kakao
0.5 tsk vaniljpulver.

Vispa äggen och sockret, smält smöret och rör ned det i äggsmeten, tillsätt kakaon och vaniljpulvret.
Grädda i smord 1.5 l form med lite kokkos i botten i 10 min i 200 grader.

Vi åt vispad grädde med lite vanilj och kalla hallon till.


Nu herrarnas hinderbana, kan nog vara värt att kasta ett öga på =)

Fredag

Och en väntande långhelg, barnen är lediga på måndag och även jag!
Efter att ha varit mycket hemma med sjuka barn så ska det bli väldans trevligt att vara hemma med friska barn och göra ledighets-saker istället för sjuksaker.

Påbörjar helgen med att baka Lchf chokladkaka och bjuda in svärföräldrarna på middag.
Den dubbelmarinerade fläskfilen ligger i kylen och barnen leker,  dock inte stillsamt, men dom leker i alla fall på övervåningen.
Jag passar på att läsa lite bloggar, dricka te i min nya fina mugg och njuta av starten på helgen.
Jag hoppas ni gör likadant =)