torsdag 30 maj 2013

Torsdag

Norrlandskusten har avnjutit 14 soliga dagar i rad!
Inte en middag inomhus, knappt något inomhusliv över huvudtaget.
Hopprep, studsmattor och sparkcyklar har fått göra sitt, glass i enorma mängder har avnjutits och igår surströmmingsfest i aftonsolens varma strålar.
I morgon tar vi det fina vädret med oss och flyger söderut för ett trevligt avslut på denna vecka.
Huvudstaden ska få visa sig från sin bästa sida, karuseller och sockervadd får vara först ut och om vädergudarna vill väl så ska Skansens alla djur få påhälsning under lördagen.
Vi tjuvstartar semestern lite, bara för att vi vill!





Triumphs mango-passions sorbet!
Min sommarnjutning 2013



måndag 27 maj 2013

Hipp Hipp Hurra!!

Vad är den för en dag?
Vad är det för en dag?
Nej det är ingen vanlig dag, för det är Tillies födelsedag
Hurra, Hurra, Hurra











söndag 26 maj 2013

Söndag


 Kalasen avlöser varandra denna vecka.
I morgon är det de Lindbergska syskonen som slår sina födelsedagar samman 
med tårtakalas.
Jag och barnen bakade citron och kokkosmuffins som passar perfekt
till jordgubbar och grädde, en egen liten tårta på lchf-vis .





Varför baka inomhus när solen skiner ute?





Lchf muffins med citron och kokkos

ca 12 st rätt stora muffins, gör du i muffinsform så räkna med 15-20 st mindre

4 st ägg
Sockerersättningsströ motsvarande 75 gram socker (jag tog 0.75 dl sötrix i puderform
2,5 dl mandelmjöl
0.5 dl kokkos
1 msk fiberhusk
125 gr smält smör
100 gr philadelphiaost
1 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
rivet skal och saft från 1 citron
1 tsk vaniljpulver 
vispa ägg och socker riktigt fluffigt, smält smöret och blanda med grädden. Vispa ner osten och se till att smeten blir slät, tillsätt de resterande ingredienserna omväxlande med gräddsmöret.
Häll upp i stadiga formar och grädda i 175 grader ca 20-25 min.



torsdag 23 maj 2013

Något alldeles ljuvligt..

Ost är något riktigt hett i matvärlden just nu.
Aldrig har ostbrickan varit så populär som nu, möjligtvis under tidigt 90-tal men då med en massa kex och annat kolijox. Osten som sådan kom på en andra plats, i skymundan för vindruvor, bröd och smaksatt Bonjour i små runda askar. Men nu snackar vi ostbricka som i ost med en god marmelad. möjligtvis ett hembakat surdegsbröd eller tunt välgräddat knäcke med mycket kryddor i.
Just detta fick vi avnjuta i fredags på våran date som vi hade på Restaurang Nygatan 57.

Ostbricka med ett par olika sorters ostar, alla lokalproducerade med ett sprött kryddknäcke och något alldeles ljuvligt gott. Nämligen tomat och - vaniljmarmelad, himmelriket på ett litet fat.
Efter lite efterfrågande hos stadens leverantörer av råvaror så kom det fram att Nygatan gjorde även denna själv, från grunden. Inget färdigköpt här inte, men tur som jag har så hamnade receptet i mina händer.


Tomat och-vaniljmarmelad

1 kg riktigt fina tomater.
400 g strösocker
1 svart, mjuk och fin vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

Dela tomaterna en aning, häll över sockret och snitta vaniljstången. Koka ihop tills det får en geleaktig konsistens och häll upp på väl rengjord och värmd glasburk. Avnjut till din favoritost, på ett fröknäcke eller bara en gaffel. För att det är så gott!








onsdag 22 maj 2013

Onsdag

Blomkålsrisotto m, kräftstjärtar och Wb-ost

2pers
1 blomkålshuvud, inte jätte, jättestort
1 fänkål
1 rödlök
1 dl vitt vin
2-3 dl vispgrädde
1 hönsbuljongstärning
2 dl kräftstjärtar
1 dl riven Wästerbottensost

Srimla lök och fänkål, riv blomkålen grovt.
Stek alltihopa i lite olivolja och häll på vinet.
låt detta koka in, lägg i buljongstärningen och 
häll över lite grädde. Låt detta koka in innan du tillsätter mera.
Den ska vara riktigt krämig. 
vänd ner osten och kräftstjärtarna, smaka av med 
Herbamare och pressad citronsaft.
Lägg upp på tallrik och riv över lite mera ost








Veckans Vintips!
Leth 
Duett Riesling Grüner Veltliner
artnr: 4587

Torr ungdomlig, fruktig smak med inslag av päron, melon och citrus

tisdag 21 maj 2013

Tisdag

Gårdagskvällens middag tillverkades på grillen.
Karrekotletter och falsk potatissallad, mycket gott!
Till det hela gjorde jag även nässelpesto, något jag verkligen tycker att ni ska prova nu när nässlorna är sådär riktigt späda och ljuvt gröna









Nässelpesto

1 liter nässlor
3 vitlöksklyftor
1,5 dl skalad mandel
1,5 dl västerbottenost, fin riven
2 dl olivolja
Herbamare och lite citronsaft
(jag lade även i ett par gröna strån av vårlöken som låg kvar på skärbrädan)

Plocka de späda nässelbladen, glöm inte handskar! 
Förväll dem i kokande lättsaltat vatten och låt rinna av ordentligt.
Kör nässlorna i matberedare eller mixer. Fyll sedan på med de övriga ingredienserna.
Späd med olivolja till lagom konstistens. Smaka av med herbamare och citronsaft.




Loppisfyndade i helgen, ja det gjorde jag!
En stor skål av ittala typ, kanske inte originalet men rackarns lik
och perfekt till potatissallad som inte är potatissallad...

'






måndag 20 maj 2013

Lekstugan


Så här såg den ut när den kom, barnens egna lilla stuga.











klart Molly också ska ha en loppisvagn...



 Nu är den ett litet rött hus med allt som två barn kan behöva


söndag 19 maj 2013

Söndag

Vilken helg och vilket väder!

Min näsrygg har blivit alldeles röd håret ett par nyanser ljusare och jag sitter på balkongen i bara linne kl 08.00 och författar ett inlägg. Nu vet jag också att sommaren förmodligen inte är här för att stanna men tro mig när jag säger att jag ska ta vara på varenda liten solstråle som lyser denna söndag.

Vi har haft en "göra gården redo för sommaren helg" har hemma. Uteplatserna är skurade och inoljade, blommorna planterade, stolar och bord står på sin rätta plats. Vi har äntligen fått upp seglet ovanför altanen och min solstol har fått nytt tyg att sitta på, passade på att i samma veva att klä om ett par pallar som kan behövas som extra sittplatser när vi är många. Jag tror dessa ska få sig lite vitfärg om benen när målarburken kommer fram nästa gång.
Mitt fina utekök har använts flitigt de senaste dagarna men inte förrän i går blev det ställt på sin rätta plats, nu fattas det en och annan attiralj som jag hoppas dagens loppisrunda ska kunna bjuda på.
En bricka skulle jag behöva och ett stort vitt fat blandannat...

i fredags gjorde jag och min systerdotter en fin utrensning ur förrådet, en massa saker hamnade på Facebooks köp och sälj sida. Det kommer att bli ganska tomt i rödkåken ( ja vi har döpt det fallfärdiga lilla huset till just det ) när alla sålda saker är hämtade och levererade. Jag måste fortfarande gå igenom kartongerna med julsaker som står där ute, få se om det hinns med idag.
En salladsplantering hade jag också tänkt göra och flytta gungställningen tillbaka till sin rätta plats.

Jag funderar på om frukost kanske är bäst att börja med men efter gårdagens fyrarättersmiddag så är jag fortfarande rätt mätt.
Alla hjärtans dag -lapparna som jag gav J kom till användning igår. I brevet hann öppnade stod det kort och gott. Ta den fina skjortan till den goda maten.
Och det gjorde han, Nygatan 57 fick stå för det ätbara och som alltid kan man inte bli annat än väldigt, väldigt nöjd.



Gratinerad Getost på kumminsurdegsbröd
Marmelad på krusbär från Timmerviken
Späda salladsblad och Valencia mandla

Lammytterfilé med potatisgnocchi
Svedjan blå, grädde från norrländska gårdar
och späda primörer

Fläderblomsparfait med chokladfudgebitar
Hallon
Walrhonatoffee


Men en smoothie kan jag nog få ner, en loppisrunda kan ta mycket energi.
Fynda, Fynda!



lördag 18 maj 2013

Smoothies





Jag är en frukostälskare ända ut i fingerspetsarna, länge,lääääänge kan jag sitta och smaka lite här, smöra lite där, rosta en smörgås eller två. Dricka te, juice, äta lite frukt, en bit ost, bläddra i en tidning och dricka just smoothies. Det är så väldans gott!

Och i sann lchf anda kan dom bli riktigt nyttiga också!

Här kommer två olika, lika goda kan jag tycka men testa gärna och låt mig få veta vilken du gillade bäst.


Frukostsmoothie med hallon och björnbär.

Till ett stort glas.

1 dl turkisk yoghurt eller kesella
1 dl vispgrädde
1 ägg
Sammanlagt 0.5 dl frysta bär eller färska.

Tillsätt gärna lite linfrön eller psylliumfrön om ni står ut med knastret mellan tänderna =)
Mixa samman allt med en mixerstav eller i en blender. Blir det något över går det bra att spara en till två dagar i kylskåpet.


Smoothie till mellis 

Till ett stort glas

1 dl kesella eller naturell yoghurt.
1 dl kokkosmjölk, även delar av själva vattnet som finns i burken.
 En nypa vanlijpulver
0.5 dl frysta blåbär eller 0.5 dl frusen mango

Även här kan man tillsätta ägg och linfrön om man vill ha den mera mättande, men ska man dricka den till mellanmål så behöver man inte vara mätt lika länge..



Jag har haft lyxen och den stora turen de senaste dagarna vakna upp till strålande solsken
och möjligheten att få rå om min dotter alldeles själv, bara jag och hon.
En frukostbricka, två filtar och en stund i solen på balkongen innan 
det är dags för skola och dagens början.
Egentid med barnen är viktigt, ibland viktigare än man kan tänka sig.
Att sitta ner och verkligen lyssna, inte bara höra orden men att lyssna på innebörden av som sägs.
Den möjligheten har tagit till vara på, vid frukosten.
Dagens viktigaste måltid.