söndag 23 februari 2014

Söndag

Om jag säger att skitveckornas skitvecka härmed är över så är det en av anledningarna  till att inläggen och recepten uteblivit.
Foglossningen har om möjligt varit ännu värre den senaste veckan än vad den varit någonsin, humöret följer tätt i hasorna och har inte heller bjudit på några himlastormande glädjetjut. Sömnen är obefintlig och dagarna ett enda långt andetag.
Jag har inte gjort någonting intressant eller inspirerande på fem hela dagar... I min värld är det i det närmaste katastrof!
Vad jag har gjort är att vandra mellan sängen och soffan med en dator i ena handen och tekoppen i andra. Jag har matat tre säsonger Scandal och erkänner bredvilligt att Olivia Pope är min nya idol.
Gemma Teller kan slänga sig i feministväggen med dunder och brak. Nu är det bara vänta på nästa avsnitt och försöka bestämma mig för vad jag ska se istället. Det lutar åt Chicago PD, ingen direkt kvinnor kan serie men det händer då något på skärmen som man får glädjas åt.

Kommande vecka ska ägnas åt att packa ut ur köket, nästa helg rivs det gamla ut för att göras plats åt det nya. Jag har idag försökt få någon form av ordning på alla sju miljoner paket som kom i onsdags för att få ett litet hum om vilket skåp som ska sitta vart och vilka dörrar som passar si och lådor som passar så. Det saknas säkert något men det lär vi väl upptäcka när självaste monteringen är ett faktum.
Att ha något som måste göras hoppas jag ska få mig lite mer motiverad och pigg framförallt. Sova är just nu en av favoritsysselsättningarna men inte en särskilt sällskaplig sådan...

Jag satsar på att hinna baka en laddning tekakor för att ha något att äta som inte är godis när vi varken har vatten eller spis att tillaga något kulinariskt för att stoppa i munnen. Bullar är också alltid gott..

Nu måste jag sova en stund igen om jag ska orka tills det är dags att gå och lägga sig .

måndag 17 februari 2014

Måndag

Pizza med päron, chevre,mozzarella och lufttorkad skinka.

Pizzadeg

25 g färsk jäst
0.5 dl matolja
inte fullt 1 tsk salt
2.5 dl vatten
6-7 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet 37 grader och oljan. Tillsätt salt och mjölet, kör i matberedare eller assistent och kör ca 10 min. Låt jäsa 40 min.
Platta ut på en plåt smord med matolja och låt vila ett par minuter.

Fyllning

Tomatpure
Krossade tomater
Oregano
Mozzarella.
Chevre

Lufttorkad skinka
Tunnskivade päron

Sätt ugnen på 220 grader
Bred över tomatpuren på den utplattade degen, krydda med oregano och riv över de olika ostarna.
klicka ut krossade tomater med jämna mellanrum och grädda ca 20 min tills degen fått fin färg och osten gratinerats.

Plocka ut pizzan, strimla skinkan och strö den över tillsammans med de tunnskivade päronen.







Blandningen av ost och päron är en riktig höjdare och chevre är liksom pricken över I, i ostvärlden.



söndag 16 februari 2014

Söndag

En dag full av bröd på Bankgatans bageri. Två nya recept har jag rört ihop och resultatet var mycket tillfredställande, perfekta frukostfrallor och rågrussinbullar för sportlovets fika i de så kallade snöhögarna som ska finnas när norra norrlandskusten har sportlov i vecka tio... Fika lär vi väl göra även om det inte blir i någon snöhög och rågare passar alltid!


Frukostbröd med keso och solroskärnor

1 pkt jäst
50 g rumstempererat smör
5 dl mjölk
250 g keso naturell
1 msk sirap
0.5 tsk brödkrydda
1.5 tsk salt
0.5 dl solrosfrön
3 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl


Finfördela jästen i en bunke. 
Se till att mjölken är rumsvarmt och ljumma smöret lite så det är mjukt.
Häll mjölken över jästen och rör så den löser sig.
Tillsätt keso, sirap, brödkrydda, salt och solrosfrön. 
Blanda i rågsikt och grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl, det ska bli en ganska lös deg. 
Arbeta degen minst 10 min för hand eller 5 min i maskin. 
Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 60 min.
Mjöla bakbord och händer och baka ut till 25 runda bullar.
Låt dem jäsa på plåt under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön.
Grädda på andra falsen nerifrån ca 10 min.



Rågbullar med russin.

50 g jäst
6 dl mjölk
½ dl fibrex
3/4 dl brödsirap
2 tsk salt
1 tsk anis, stött
5 dl fint rågmjöl
1 dl grahamsmjöl1 dl russin
ca 8 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke, se till att mjölken är rumstempererad
Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt fibrex, grahamsmjöl, sirap, salt, anis, rågmjöl och russin.
Ha i rågsikt tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa i ca 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt eventuellt lite mer rågsikt.
Dela degen i två delar och rulla varje del till en längd som delas i tolv delar.
Forma varje del till en avlång bulle.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i ca 30 min.
Grädda bröden i 250 grader i ca 8 min.







Vaniljfylld sockerkaka
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljfyllning:
100 g margarin eller smör
1 dl standardmjölk

1 msk socker

3 msk Vanila eller äkta vaniljsocker
2 äggulor
2 msk florsocker

Ev. garnering: siktat florsocker

Vispa ägg och socker poröst. Häll i vattnet och sen vetemjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad rund form (ca 22 cm i diam), gärna med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Låt kakan svalna. Koka smör, mjölk och socker häftigt i 2 min. Tag av pannan från spisen och vispa ner vaniljsockret och äggulorna. Blandningen blir inte tjock utan ska vara mjölktunn. 

Dela kakan i två bottnar. Dränk in båda bottnarna på mittytan och lägg ihop vanilj mot vanilj. 
Låt stå och dra till dagen efter. Sikta ev. över lite florsocker

fredag 14 februari 2014

Fredag

En dag det handlar om kärlek extra mycket är just idag.
Alla hjärtans dag, den fjortonde februari varje år ska det köpas hjärtliga saker och ätas gelehjärtan tills magen står i fyra hörn.
Det ska skrivas poesi och förklaras kärlek med nallebjörnar och små söta kort, jag är sannerligen en av dom som mer än gärna köper chokladhjärtan och förklarar min kärlek på många olika språk men inte bara idag, gärna en vanlig måndag i september också. Eller en söndag i maj för den delen.

Jag fick en fin kärleksförklaring i morse i form av blommor, choklad och en sång om Valentines day, barnen har i sin tur fått en liten guldpåse med små fina saker i och vi har avnjutit en sagolik middag i form av...

Gratinerad getost på päronsallad
Lammstek med vitlöksmör och potatisgratäng
Chokladtrifle med hallonsås och vaniljgrädde


Men vart jag vill komma med hela baletten är att kärlek är något som bor inom en, något som behöver vatten och näring för att växa och frodas. 
En present gör inte ont, inte blommor heller men då ska det handla om att ge för att få dela glädjen och inte för att bedöva dåligt samvete eller som ursäkt.
 
Vad kärlek är representeras olika för alla människor, jag har svårt att hitta orden vad det är för just mig men jag tror att vetskapen om att ha någon att dela vardagen med är ett av det viktigaste. 
Att dela vardagen kan man göra med fler än den man har valt som livskamrat och även till dom känner man oftast kärlek.
Till familjen en djup och bottenlös känsla som är trygg och stabil.
Till de man arbetar med kanske den är mer omsorgsfull och på ett vänskapligt plan.
Till vännerna man har i sitt liv ger man också kärlek.
Känslorna som flyttar in när vetskapen om att man ska bli förälder kommer till en är nog de starkaste som fått plats inom mig.
Jag tar inget för givet längre, efter en separation som lämnat spår och med en pappa som inte kommer att få fyllas av känslor för sitt yngsta barnbarn så vet jag att dagar på samma sätt som kärlek måste tas till vara och vårdas.








torsdag 13 februari 2014

Torsdag

För att få mina dagar att gå, framåt mer än bakåt plöjer jag amerikanska serier från avsnitt ett och till det bittra slutet. Jag har i det närmaste sett allt som går att se känns det som och faktiskt så blir det lite lätt tradigt efter ett tag....
I den senaste Hell on wheels är snart sista avsnittet avverkat. Det har varit järnvägsarbete, kolera, galna norrmän och tatuerade prostituerade för att inte tala om indianerna, hur många vildsinta pilskjutande som helst. Blårockar och frisläppta mörkhyade omvartannat... en enda stor gröt av människor fast i vad som ser ut att vara helvetet på jorden. Inte direkt en trevlig liten historia men rätt underhållande.



I direkt kontrast till denna mörka berättelse tänker jag ge mig i kast med Scandal.....


Den kanske inte är så mycket ljusare i sig men från slutet på 1800 talet till direkt nutid kan vara ett smart drag. Jag blandar upp det med lite vampyrer från The Originals, brandmän från Chicago fire och lite kvinnlig list i Revenge. Kryddar med en fin liten spionhistoria i Alias och funderar på om jag ska dra igång nästa säsong av Haven...

Tradigt men underhållande som sagt...
Jag måste skaffa mig en hobby, som inte inkluderar fysiskt arbete och då är frågan bara vad?

Googlat fram en massa läckra mönster på saker att sy till den kommande bebisen men att sy är inte riktigt min starka sida, jag måste kanske lära mig helt enkelt!







tisdag 11 februari 2014

Tisdag

Jag hittade ett nytt recept, som nog egentligen är en riktig raritet. En maträtt som funnits i trettio år och som stått på mångas middagsbord under uppväxten hos åttiotalisterna.
Jag har själv aldrig ätit den faktiskt, varför vet jag inte... Jag tycker det ser riktigt gott ut!



Köttfärsfylld långfranska
1 långfranska
1 kilo köttfärs
1 gul lök
1 burk krossad tomater
ca /2 dl chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
Timjan
Salt och peppar

Låt stå i kylskåp i cirka en halvtimma innan servering eller gör köttfärsen dagen innan.
Mozarella till gratinering.

Kall sås med 
gräddfil / turkisk yougurt, chilisås och örtsalt smakar bra till och gärna även en sallad.

Skär ett snitt i långfranskan, men spara någon cm på varje sida.
Gröp ur det mesta av brödet, och lägg det åt sidan men kasta inte bort det!
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Stek löken och lägg i färsen, krydda med salt, peppar och timjan. Pressa i vitlöken
Rör ner krossade tomater, chilisås och låt småputtra en stund.
Köttfärsröran ska vara ganska tjock, och tycker du att den är för lös, smula ner brödet till du får en bra köttfärsfyllning.

Fördela köttfärsen i brödet och riv över osten, gratinera tills den fått fin färg och servera genast.




Den kommer att pryda matbordet på Bankgatan under helgen.

måndag 10 februari 2014

Måndag

Molly har börjat med ridning, måndagar mitt i middagstid och då gäller det att maten står på bordet tämligen omgående när vi kommit oss hem.

Idag förberedde jag denna pastasås, kokade färsk pasta och 10 minuter efter bilen parkerat på infarten så satte vi oss till bords. Snabb mitt i veckan middag med lika gott till ett glas rött en fredagskväll.


Lövbiffspasta med soltorkade tomater och basilika.

ca 500g lövbiff
1 burk soltorkade tomater
10-15st färska champinjoner
1 kruka basilika
2 dl crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
salt & svartpeppar
pasta t.ex tagliatelle

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. 
Skiva champinjonerna, strimla tomaterna och skär lövbiffen i lagom stora bitar/strimlor. Bryn champinjonerna i lite smör tills de fått färg och lägg dem sedan åt sidan. Stek sedan lövbiffen hastigt, för länge då blir den seg! salta och peppra. 
Tillsätt sedan champinjonerna, de soltorkade tomaterna, crème fraiche och grädde. Rör ihop och tillsätt balsamvinäger och vitlök, låt koka ihop. 
Krydda med örtsalt och vitlökspeppar, smaka av.
Servera med pastan och en god sallad eller shiratakinudlar som är i det närmaste kolhydratsfria.







I morgon får vi besök lagom till eftermiddagsfikat och vad kan passa bättre än paj?

Ananaspaj med gräddfil


Pajdeg:
150 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl creme fraiche
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 små burkar krossad ananas eller 1 påse hallon/ 3 dl hackade rabarber/ 3 dl blåbär och 100g vitchoklad
Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan. Rör i socker, mjöl och bakpulver när smöret svalnat något. Tryck ut degen i en pajform.
Låt ananasen rinna av i en finmaskig sil. 
Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en bunke.
Rör sist i den avrunna ananasen. Fyll pajskalet och grädda i 175 grader i 30 minuter eller tills pajen har stannat och inte är rinnig i mitten. 
Servera med en stor klick vaniljsås eller glass.

Som ni ser så går fyllningen variera efter säsong och då vintern kanske inte är någon höjdare för bär i verige så passar ananas desto bättre.


torsdag 6 februari 2014

Torsdag

Fläskpannkaka.

Inte världens mest avancerade maträtt men Herrejesus så gott!



4 dl vetemjöl
3 ägg
8 dl mjölk
0.5 tsk salt
200 g sidfläsk, antingen rimmat eller inte, rökt eller naturellt.

Häll mjölet i en bunke, vispa det slätt utan klumpar. Häll i mjölken i en tunn stråle och vispa hela tiden.
Knäck i äggen ett och ett och låt smeten stå en stund.
Strimla fläsket och stek i stekpanna. Häll ner i en liten långpanna och häll smeten över. Ställ in i ugnen i 200 grader ca 30 min, till den fått fin gyllenbrun färg och blivet frasig i kanterna.
Servera med lingonsylt och smör.


tisdag 4 februari 2014

Tisdag

Kaffekaka

2 ägg
3 dl socker
150 g smält margarin
1.5 dl vatten, fingervarmt
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
2.5 dl vetemjölspecial
3 msk kakao

Glasyr

2 msk mjukt smör
3 msk kallt kaffe
1.5-2 dl florsocker
0.5 msk kakao
ca 1 dl kokkos

Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, smält smöret och tillsätt vattnet. Blanda ihop torrvarorna och sikta ned dom i äggsmeten växelvis med smöret/vattnet. Rör till en jämn ganska lös smet
Grädda i en rund springform, gärna mindre än 24 cm i diameter om du har. Det går bra med en större också med kakan blir inte riktigt lika hög.
Grädda i 175 grader ca 20 min, tills kakan stannat av och lossnat lite i kanterna.

Rör undertiden ihop glasyren.

När kakan svalnat ca 10 min så häller du på glasyren, det är hemligheten men den här kakan. Att glasyren får sjunka in medan den fortfarande är varm. Strö över kokosen och ställ kallt en timme.






måndag 3 februari 2014

Måndag

Kyckling på Fredag blev kyckling på Måndag istället. Men det är en alldeles perfekt helgrätt och även för att bjuda på.

Kycklingpanna med dragon, dijon och vitlök

4 p

800 g kycklingfile
2 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
1 msk dragon
1 tärning kycklingbuljong
2 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
lite pressad citron
1 dl smakrik riven ost.

Stek kycklingen i en gryta, inte helt klar. Krydda med salt, vitlökspeppar och dragon.
Häll i grädden och crèmefraichen tillsammans med senapen, vitlöken och citronsaften. Låt koka ihop en stund och tillsätt osten mot slutet. Servera med stekta grönsaker, klyftpotatis eller pasta.











Måndag

Jag ville faktiskt fortsätta med Lchf när jag fick veta att en bebis var på ingång, jag försökte ett par veckor men HERREGUD så gott det är med smörgåsar! I alla dess former, hårda, mjuka, fyllda, med bara smör eller massor av pålägg. Skinkmackor med tomat och keso eller ost och marmelad, vet ni hur gott marmelad är på en skala??

Jag går emot mig själv och allt jag stått för de senaste tolv månaderna men tänker att jag ska lyssna på min kropp och att det är under ett begränsat antal månader av mitt liv. Att lägga om kosten efter nedkomst känns inte som ett problem snarare som en möjlighet.
Nu är det inte så att jag slutat äta vanlig mat bara för att jag äter smörgåsar som om det inte fanns någon morgondag. Jag kommer att fortsätta dela med mig av recept och faktiskt så går nog det mesta att göra i lchf format ifall man vill det.
Idag står det ett långkok på spisen i form av Burgundisk köttgryta, en klar favorit här hemma. Speciellt om det är lite kallt ute.


Burgundisk köttgryta.

4 p

1 kg högrev, nötstek eller fransyska.
1 gul lök
1-2 morötter
1 dl tomatpure
4 lagerblad
1 flaska rött matlagningsvin eller ca 3 dl vanligt rött vin
Fryst persilja
1 buljongtärning
2 dl vatten
Dragon, färsk vitlök, hel vitpeppar, salt, vitlökspeppar, kalvfond.
1 paket bacon
6 st färska champinjoner i kvartar eller hela om de är små.
(syltlök)

Skär köttet i mindre bitar och lägg i en ordentlig panna, gärna gjutjärn. Dela löken och lägg i den tillsammans med tomatpuren, vinet, köttbuljongen, vattnet och persiljan. Krydda med 1 msk dragon, 2 vitlöksklyftor, 8 hela vitpepparkorn.
Låt koka på svag värme närmare två timmar.
Rör om ett par gånger under tiden och tilsätt ev mera vatten eller vin så att det inte torrkokar.
Hacka baconet, stek det tillsammans med svampen och häll ned i grytan. Låt koka 15 min till.
om man vill kan man hälla i ett par syltlökar mot slutet av koktiden.
Ifall den är lite lös så kan man reda av den med lite maizena utrört i kallt vatten.
Servera med Ris, klyftpotatis eller ett riktigt gott bröd.




När jag var liten så gjorde min mamma en efterrätt med jämna mellanrum, gärna på fredagar i den lilla gröna formen..
Jag minns den som igår, hur ljuvligt den smakade tillsammans med kall vaniljglass.

Persikor med knäckigt havretäcke.

8 st konserverade persikohalvor.
2 dl havregryn
1 dl socker
1 dl vetemjöl
150 g smält smör
0.5 dl sirap.
0.5 tsk vaniljsocker

Lägg persikorna i ett durkslag så de får rinna av, smält smöret och rör i de resterande ingredienserna, vaniljsockret sist.
Lägg persikorna i en ugnsform med urgröpningen uppåt och fyll med knäckblandningen.
Ställ in i ugnen i 225 grader tills de fått fin färg och blivit lite knapriga på toppen. ca 20 min.
Servera med iskall vaniljglass.



lördag 1 februari 2014

Lördag

Molly har haft tjejdag idag!
Jag fyllde bilen med fnittrande flickor och släppte av dom på bio, fyllde famnarna med popcorn, läsk och godis. Såg till att de satt bekvämt och lämnade dom med Frost på den stora vita duken.
Själv tråcklade jag mig upp för den långa trappan till Waynes Coffee där jag snabbt insåg att ungefär halva Skellefteå hade samma tanke. Jag fick mig tillslut ett bord där jag avnjöt en cookie med choklad och pekannötter och en stolor kopp varm choklad. Lite surrande med en fin vän och den senaste romanen av Nora Roberts så gick två timmar i snabb takt och sen var det bara linka ned för trappan igen, stoppa in samma fyra flickor i bilen igen och köra hem dom igen.
Det var Mollys bästa kalas någonsin, det brukar låta så varje år men filmen hade tydligen varit riktigt bra och att få sitta själva som stora tjejer gör det var månadens höjdpunkt.

Med uttrycket små barn små problem kan man väva in mycket. Molly är inte i en enkel ålder, det är mycket känslor i en liten kropp. Att ibland vara väldigt medveten och eftertänksam, tankfull och vuxen i sitt tänkande föra att i nästa stund bli liten, småaktig och i allmänhet tycka att livet är orättvist.
Att försöka stötta och peppa i det längsta, finnas till och vara närvarande. Kramas och kräva, gärna i samma andetag och ibland bara helt enkelt sitta ned och vara en stund.

Nu sitter vi i soffan, tillsammans. Med en godispåse av större mått, Yohio är på tv..... Jag väljer att inte kommentera just det, kvalitetstid är kvalitetstid oavsett utklädda spöken i synfältet..