fredag 27 juni 2014

Fredag

Barnen har badat idag!
Utomhustemperaturen uppmättes till hela 13 grader enligt termometern i bilen men tur som var så var vattnet närmare trettio, så länge de höll sig under vattenytan gick det ingen större nöd på dom.
Själv satt vi på sidan i både kofta och filt....
Eftermiddagen blev en aning varmare och grillen fick göra sitt igen. Denna gång i form av lax, som passar alldeles ypperligt att grilla indirekt på rätt låg värme och under en längre tid.


Pulled Salmon.

1 kg laxsida med skinnet kvar

3 msk tomatpuré

3 msk vitvinsvinäger

1 msk torkad oregano

2 tsk spiskummin

2 vitlöksklyftor

2 tsk chipotlepasta
 eller sambal oelek 
1 lime, saften av

4 nejlikor, mortlas grovt

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymalen svartpeppar



Blanda ihop alla kryddorna med tomatpuren och vinägern.
Tänd grillen med tanke på indirekt grillning, dvs alla briketterna på ena sidan.
Lägg laxen med skinnsidan ned och skeda över kryddröran. Se till att grillen inte blir varmare än 120 grader och låt laxen ligga, under lock ca 30 min. Efter 20 min kan man börja kolla den lite så den inte blir torr!
Nu kan man göra lite som man vill, antingen serverar man den hel med en smarrig potatissallad, recept på sådan finns här. Jag rekommenderar den utan bacon till just denna anrättningen.
Eller så plockar man upp fisken, delar den i bitar med två stycken gafflar, ser till att skinnet inte följer med och lägger allt i en skål. Rör om en aning så smakerna blandas och serverar med tortillias och guacamole
Oavsett vilket är det en topp tio.








 

I morgon packar vi picknick korgen ännu en gång och åker norrut, marknad och kvällsloppis har vi tänkt oss, hoppas på sol och många säljare.



onsdag 25 juni 2014

Onsdag

Äntligen är det semester!
Jag ska inte säga lata dagar då jag lider av någon form av problem med att sitta stilla och göra ingenting, men det jag gör är för det mesta självvalt och oerhört berikande för sinnet och själen.
Morgonen började med en liten utflykt, en packad fika korg med frukost tog vi med oss och styrde bilen norrut, en promenad längs med vattnet och sen mackor i solen innan hemfärd igen.





Hemmavid igen startades grillen redan vid lunch och i den har en stor köttbit fått ligga ända fram till middagstid, alldeles nyss har vi mumsat i oss resultatet. Pulled beef med guacamole, mangosalsa och sallad direkt från pallkragarna. Vissa dagar känner man sig extra rik och glad!

Under tiden köttet låg till sig lite fint under locket så passade vi på att dra fram målarpenslarna, garaget är nu nästan klart, södra sidan låg i gassande solljus så den får sig en sväng om i morgonbitti i stället. Jag själv tog mig an ett gammalt loppisfynd som legat i förrådet sen förra sommaren.
En vikvägg som sett sina bättre dagar men med nytt tyg och lite vitfärg kommer den att bli riktigt vacker igen, tanken är att den ska få skärma av barnsängen i sovrummet en aning.



Det är många sommarprojekt denna ljuva tid, ett av dom är nya köksstolar. Eller snarare gamla stolar som får nytt liv. Runt vårt bord ska det ståta fyra stycken stolar är tanken och nu har nummer två fått sin plats!






En gammal pinnstol, ståtlig i sitt utförande men brun och tråkig i färgen och med trasig sits i original men nu är den smycket runt bordet.
Det ska bli intressant att se hur de resterade stolarna kommer att se ut.


söndag 22 juni 2014

Söndagsloppis




Dagens finaste





Visar sig efter lite efterforskning förmodligen vara en Stig Lindberg, 
något han designade för Hotell Reso i Stockholm under 60-talet.
Min fråga är, varför två öron?


Dagens Sötaste!



Dagens blåvita!


Dagens roligaste!





En regnkappa med massor av läckra paraplyer på.


jodå, det finns mer också. En pall, en skål, jeans till barnen och en jättefin korg att stoppa bebisleksakerna i, ett par toksköna byxor till moi och tyg till mina kommande köksstolar.
Trots att borden lyste med sin frånvaro på Folkparken i morse så får jag nog vara nöjd med dagens skörd trots allt!
Nu är hela familjen Lindberg lediga tillsammans fyra veckor framöver, vilken känsla att gå till sängs med denna söndag.
Hoppas solen får skina på er!













Söndag






Jadå, den växer!
Sakta men säkert så blir det svårare och svårare att ta på sig skor, sitta på knä och hitta en bekväm ställning i soffan. Magen är en rätt liten utstående bubbla men alldeles lagom och förmodligen så blir det en drygt fyra kilos kille som tittar ut på ett par veckor. Magen var liten även med de andra, framförallt med Molly och viktuppgången likaså. Det är en graviditet som är rätt lik hennes, om man bortser från att jag denna gång sluppit både halsbränna och senadrag under fötterna.
Jag fick min foglossning och min spökande njure men om jag bortser från det så mår jag nästan oförskämt bra! Sådär bra som gör att det helt enkelt är väldigt lätt att vara gravid, jag njuter till stor del av tiden och siktar nu in mig på att göra det ännu mera de närmaste veckorna.
Alla i familjen har fått semester och sommarlov så nu svävar vi runt på ledighetsmolnen och fantiserar om sol och bad hela dagarna.
Veckorna kommer att rusa iväg och vips så sitter vi där i bebisbubblan, alldeles lyckorusiga och förundrade över hur just vi kunde ha sådan tur att få så fina barn.



lördag 21 juni 2014

Midsommardagen

Efter en något kall och regnig midsommar med en massa god mat är det inte många knop på Bankgatan idag. Barnen åkte till varsin kompis för ett par timmars lekande och cyklade i det numera väldigt ihållande regnet och själv gör jag sådana saker man gör när man inte kan vara ute.. Viker tvätt, städar lådorna i köket, dricker te och bloggar lite.
Jag hoppas på att solen ska titta fram i morgon så det blir en loppisrunda på förmiddagen och att resten av söndagen kan spenderas utomhus, oavsett aktiviteter!


Mitt bidrag till middagen igår var som sagt efterrätten men även två olika sorters potatissallad och en korg med bröd följde med och jag måste säga att båda skålarna fick godkänt med mycket beröm.
Den övre skulle jag väl säga passar bättre till kött och den undre till kyckling och fisk men allt är en smaksak.


Potatissallad med bacon, fetaost och päron.

Till 4p

ca 600g fina små färskpotatisar eller delikatesspotatis av den mindre sorten
1 paket bacon
1 röd lök
0.5-1 paket fetaost
1 päron

Dressing

1 dl olivolja
0.5 citron - saften
1 tsk sambal oelek
1 liten vitlöksklyfta
Flingsalt och nymalen svartpeppar

Skölj och borsta potatisen, koka sedan.
Hacka baconet och stek i en stekpanna.
Skaka ihop alla ingredienser till dressing i en shaker eller vispa ordentligt med en vanlig visp.
Skiva löken mycket tunt, gärna med en mandolin och päronet likaså
Dela potatisen i halvor, ev i fyra delar om den är lite större.
Lägg baconet, löken och päronet i en skål. Bryt över fetaosten och vänd om alltihopa, lägg i potatisen och häll över dressingen medan potatisen är varm. Det är viktigt att den är varm för att kunna ta åt sig av alla smaker.
Låt den stå i rumstemperatur en stund och smaka sedan av ifall det behövs mera salt.
Ifall du gör den dagen innan den ska avnjutas eller ett par timmar före låt den gärna vara rumsvarm när den ska ätas, smakerna framträder mycket bättre då.





Mandelpotatissallad med citrondressing 

Till 4 p

1 kg mandelpotatis
250 g sojabönor (edamame)
2 gröna fasta och syrliga äpplen
6 st stora rädisor
1 nave färsk basilika

Citrondressing

Skal från 1 citron
Saft från 0.5 citron
0.5 dl olivolja
0.5 dl majonäs
salt och nymalen svartpeppar

Skrubba och skölj potatisens koka den sedan mjuk med skalet på i lättsaltat vatten.
Koka upp en annan panna med vatten och lägg i bönorna i 2 min.
Häll av vattnet från båda pannorna och låt ånga av och svalna i rumstemperatur.
Mixa ihop dressingen med mixerstav eller liknande.
Skär äpplena i tunna stavar och hacka basilikan lite grovt, skiva även rädisorna, gärna på mandolin. Blanda potatisen med basilikan och grönsakerna i en skål, vänd ner dressingen och smaka av.



Brödet är min gamla hederliga trotjänare som fått stå till tjänst vid otaliga middagsbjudningar, frukostsessioner och vanligt hederligt eftermiddagsfika.
Receptet finns här och förtjänar att lyftas fram i ljuset igen.


På tal om ljus så lyser helt plötsligt solen lite
lagom bakom molntäcket och det skulle i praktiken kunna innebära en promenad, ack så bra för både kropp och själ!





onsdag 18 juni 2014

Onsdag

Midsommarafton står för dörren och vi är bortbjudna på middag.
Jag ska stå för desserten blandannat och har sökt igenom nätet för olika smarriga saker.
Tänker mig en med lite kolhydrater och en annan bakad som vanligt.
Hittade en mazarintårta i sann lchf-anda som ser mycket lovande ut! När min kära make fyllde år i slutet på maj så hade jag bakat just en mazarintårta och ovanpå garnerat med vispad grädde blandad med lemoncurd och en massa färska bär. 
Den som syns till vänster i bild. En riktigt frisk och fräsch tårta som jag nu tänker mig att ändra lite i grundreceptet för att få den mer lågkolhydrats-vänlig




Lchf Mazarintårta.

125 g smält osaltat smör
4 ägg
3 msk sukrin melis + 7 droppar Stevia Sweet (Ica)
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
0,25 dl pofiber
5 droppar bittermandelolja
2 tsk bakpulver

Chokladglasyr:
75 g mörk choklad  70%
1 dl grädde
5 droppar Stevia Sweet
25 g osaltat smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och sötning fluffigt och häll i grädden, bittermandelolja och smälta smöret
Blanda alla torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten.
Spänn ett bakpapper i botten på en springform, 22 cm i diameter, smöra formen och bröa med flagad mandel
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 - 30 minuter.
Låt kakan svalna.


Om man nu vill så kan man göra glasyr ovanpå, jag har inte tänkt att göra det utan garnera med grädde i stället. 

Chokladglasyren: 
Smält chokladen på svag värme och tillsätt smöret.
Blanda ner grädden lite i taget och rör glasyren slät.
Blanda ev i lite sötning om du vill
Låt glasyren stå tills den stelnar lite, vill du ha ännu mjukare glasyr tar du i lite mer smör. 
Bred glasyren på kakan.



Som alternativ nummer två vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på ännu... Det lutar åt vit chokladcheesecake eller kanske choklad och kolapaj med jordgubbar till.

tisdag 17 juni 2014

Tisdag

Jag älskar att handla!
Mat alltså, nya grönsaker och ostar. Frasigt bröd och nyheter i frysdisken får mig att bli överlycklig, jag kan gärna åka på någon stormarknad och botanisera bland hyllorna i timtal.
I söndags när vi åkte från loppisrundan var bilen redan rätt full men vi fick med oss mat för hela veckan ändå.

Nyheten som fick följa med hem var dessa rotfruktsstrips från Findus!
Riktigt frasiga och goda blev dom och med ett kolhydratvärde på 10g/100g
så kan jag absolut tänka mig dom som ett komplement emellanåt.
Vad jag däremot inte såg förrän nu när jag googlade fram produktinnehållet på Findus hemsida var att de av någon anledning var doppade i vetemjöl och med andra ord inte glutenfria!
Dumt kan jag tycka...men förhoppningsvis så uppmärksammas dom på detta och gör en ändring.




Till det hela blev det svärmors köttfärslimpa, den går inte av för hackor vill jag lova!
Jag fick modifiera bort ströbrödet och det var inga problem.


Suzannes goda köttfärslimpa.

500 g köttfärs
0.5 dl vispgrädde
2 msk pofiber
1 ägg
Vitpeppar, svartpeppar och salt 
(ev kött och grillkrydda, men se upp så den inte innehåller en massa kolijox! )                                                   
1 fint riven lök


Häll pofibern i en skål och tillsätt grädden, låt svälla en stund-
Riv löken på ett rivjärn eller hacka den fint, rör ner i gräddblandningen tillsammans med köttfärsen och kryddorna. Tillsätt ägget och rör tills allt blivit en fast, smidig blandning.
Forma till en limpa i en smord ugnsfast form och ställ in i ugnen på 180 grader ca 20-30 min beroende på höjden på limpan.

Sås

2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche, jag använde en som var smaksatt med schalottenlök, vitt vin och örter.
1 msk kalvfond
Soya.

Låt koka ihop ca 10 min.

Jag rörde också ihop lite frysta lingon med en tesked honung.
Riktigt bra mat en tisdag

Tisdag

Efter ett barnmorskebesök tidigt i morse för att göra sockerbelastning så sitter jag nu här och är alldeles åt pipsvängen jättetrött!
Jag har verkligen försökt undvika socker och snabba kolhydrater de senaste veckorna och lyckats riktigt bra!
Det har funnits dagar under helgen då det slunkit ned en bulle eller två men det har inte gått bananas så jag känner mig väldigt pigg och alert under dagarna. Inget svängande blodsocker eller eftermiddags tupplurer här inte. Men idag fick jag börja morgonen med att dricka 2 dl ren sockerlösning och sedan sitta i ett väntrum två timmar innan vidare provtagning. Detta innebär att jag förmodligen aldrig kommer att bli människa idag, helt orkeslös sitter jag på bänken i köket och stirrar ut genom fönstret. Jag skulle ha gått en promenad, handlat på ica, startat en tvättmaskin och vattnat i växthuset men jag orkar inte...
Skjutsade barnen till kompisar för ett par timmars lekande och skulle lätt ha kunnat sova hela eftermiddagen men nej, det är inte riktigt min grej.

När jag ser vad sockret gör med mig så är valet väldigt enkelt!

I övrigt var alla prover mycket bra, magen växer som den ska, den gjorde en liten dipp på kurvan men så gjorde även Molly och hon kom ändå ut med en matchvikt på 4405 g så jag är inte orolig. Blodsockret och järnvärdet är helt ok det också och hjärtljuden hördes klart och tydligt.
Nu är det ett par veckor innan jag ska dit nästa gång och det känns skönt, även om mina erfarenheter av graviditeter och barnmorskor är enbart positiva så går jag inte så gärna dit allt för ofta.

Vad som är benämnt som sommarens projekt av mig är att byta ut alla stolarna runt matbordet mot lite udda varianter, ingen behöver vara den andra lik i form, de ska dock få mer eller mindre samma färg allihopa. Jag hittade en på folkparkens sommarloppis i söndags och med en rejäl dust med trasa och medel, en ny sits och lite småfix så blev den riktigt tjusig!





Den andra hade jag ståendes i förrådet i väntan på bättre tider, de tiderna är här nu och efter ett par drag med färgpenseln så börjar det så smått att likna något... Vad den ska få för sits och i vilken färg det vet jag inte ännu, sommaren är lång så det kan få växa fram med tiden.


 

måndag 16 juni 2014

Måndag

Då vädret haft någon form av föreställning idag men regn, hagel och sol om vartannat så var det tur att vi fick ordning på gården igår. Det klipptes gräs, trimmades, röjdes träd och sattes potatis.
Så idag blev det tid inomhus istället!
Jag är fasligt morgonpigg under den här graviditeten, börjar redan strax efter  fyra med att vända och vrida, somna om lite lätt för att vakna tjugo minuter senare och vända mig åt andra hållet. Jag försöker ligga till kvar till efter sex-sju i varje fall men sen kan jag gärna stiga upp och börja dagen, i morse var klockan strax före sju när jag började röja upp på nedervåningen, katten drar med sig halva skogen in och lämnar små söta tassavtryck överallt där hon går fram. Att jag avverkat tre loppisar under helgen har också lämnat sina spår kan man säga, men nu är det fint igen!

Jag gjorde också en ordentlig laddning småplättar för framtida stranddagar, perfekta att ta med till barnen att äta kalla med lite sylt.
Men vad jag ville dela med mig av här idag är de små jordgubbsparfaiter som just nu står och fryser till sig lite. Jag hade turen att springa över tolv stycken muffinsformar i silikon för en guldpeng i Piteå under helgen och de var perfekta för ändamålet, annars passar pappformar också men då måsta man nog ställa de i en muffinsplåt för att behålla stabiliteten.


Jordgubbsparfait

2.5 dl vispgrädde
2 äggulor
ev strösocker, ca 0.5 dl (jag använde ingen sötning då kvargen innehåller lite socker)
2 dl jordgubbskvarg, tex från Lindahls
10 st färska jordgubbar.


Vispa grädden fluffig, vispa äggulor och ev sötning i en annan bunke tills den blivit ljus och porös.
Mixa jordgubbarna men lämna gärna lite bitar kvar.
Vänd ned kvargen, jordgubbarna och äggulorna i grädden. Fyll upp i valfria formar och ställ i frysen.
Låt de gärna tina i kyl ca 30 min innan servering.
Avnjut med mera färska bär och ev mera grädde.




söndag 15 juni 2014

Söndag

Jag bestämmer mig för att ta mig i kragen och fortsätta med bloggandet, lite skärpning kan vara på sin plats!


Vi har firat in sommarlovet med tårta, saft och vattenkrig. Precis som det ska vara.








Solen lyste på oss hela dagen och finkläderna satt som en smäck!
jordgubbstårta med hela maffian och vissa andra medlemmar avnjöts på balkongen lagom till mellis.
Grillen fick fixa middagen och barnen gick till sängs med vetskapen om tio långa lediga veckor, en härlig känsla att ha i magen.
Fredagen bjöd inte på direkt sommarlovsväder men en del papperspysslande bland barnen, morfars parisare och jag fick rensa lådorna och skåpen i hallen, kontentan av det är att fingervantar som lagts ned i lådan lite lätt fuktiga inte luktar hallontårta efter ett par veckor!

lördag 14 juni 2014

Lördag

Man kan tro att jag tog mitt pick och pack och försvann från jordens yta ett tag..
Riktigt så illa är det inte, jag står fortfarande med båda fötterna nedåt, huvudet där det ska vara och med en ständigt växande mage.
Vad jag däremot inte har haft är inspiration att dela med mig om vad som händer på dagarna riktigt, det är inte direkt världsomvälvande saker som sker på Bankgatan just nu.
Gräset växer, blommorna likaså. Balkongen har fått ett nytt parasoll och både Oreganon, timjan och myntan överlevde vintern under ett hav av löv. Själv har jag också tinat upp efter vintern och känner mig rätt pigg och alert för tillfället!
Ungefär lika smidig som ett strykjärn men konstigt vore väl annars.
Barnen har fått sommarlov och J har semestern i sikte, det är härliga dagar som väntar när vi kan välja att fylla dom med precis vad vi vill. Vissa saker finns såklart på " att göra listan " såsom garagemålning, intoljning av altanerna och lite förberedelser inför nedkomsten dit det bara är tio veckor i nuläget, wihoo! Men annars så siktar vi på att ta dagarna som de kommer och det är bra grejer.

Vi har gjort sommarens semestertripp till Stockholm och hann med både Tom Titt´s, junibacken och grönalund





Junibacken är ett fantastiskt ställe och vi hade turen att vara där under Barnkulturfestivalen, två tummar upp!