onsdag 30 september 2015

Onsdag, Ceasarsallad!

Sallad är ungefär som soppa, vi äter det när barnen inte är hemma.
Det här receptet har jag delat tidigare men eftersom det är det ultimata och mest utvecklade jag har i mina gömmor så får ni det igen.


Ceasarsallad 

Valfria salladssorter av det gröna slaget, jag använde vanlig isbergsallad och Cosmopolitan
Gurka
Coctailtomater
Stekt bacon
Rödlök.
Hyvlad wb-ost

Dressing

2 äggulor
3 dl rapsolja
( eller 1 dl majonäs)
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 dl creme fraiche
2 tsk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 sardeller
½ dl finriven parmesanost eller finriven WB-ost
salt & peppar

Mixa ihop äggulorna med oljan till en tjock majonäs, smaksätt den med senap, vinäger och salt och peppar.
Blanda ihop 1 dl av majonäsen med crème fraichen, tillsätt citronsaften, pressad vitlök, sardellerna och parmesanosten. Mixa ordentligt så det inte blir några hela sardellbitar. Smaka av med salt och peppar, ev lite Herbamare örtsalt också.
 Låt den gärna stå och dra någon timme.

Kyckling lågtempererad 


50 g smält smör
1 tsk soya
1 krm svartpeppar och 1 krm vitpeppar
1 1/5 krm paprikapulver
2 vitlöksklyftor
0.5 msk salt
1/2 krm citronpeppar
lite chilipulver

Smält smöret, rör ned resten av kryddorna och pensla det på kycklingfilen.

Sätt ugnen på 70 grader, en termometer i den tjockaste delen av filén och grilla tills den står på ca 70 grader, 1-1.5 timme.





tisdag 29 september 2015

Tisdag, köttgrytans dag!

Vad som skulle bli pannkaka till middag övergick i spaghetti och köttfärssås då Måns gärna ville ha pannkaksmuffins till mellis. Köttfärssåsen övergick till köttgryta då det på något mystiskt vis försvunnit ett paket köttfärs ur frysen utan att jag egentligen vet vart det tagit vägen...
Men köttgrytan var riktigt jäkla god så det gjorde ingenting!


Gräddig köttgryta med lök, svamp och morötter.

4 p

1 kg kött, gärna gris. Jag använde Picnicbog, grytbitar.
2 gula lökar
Salt, peppar och paprikakrydda
2 morötter
10 st champinjoner
4 dl vatten
1 köttbuljongstärning, gärna Kung markattas ekologiska
0.5 grönsaksbuljongstärning, gärna Kung markattas ekologiska.
2 dl vispgrädde
1-2 msk soya
ev lite svartvinbärsgele

Bryn köttet och löken i smör, krydda med salt, peppar och paprika. Häll på vattnet och buljongstärningarna. Låt puttra minst en timme, gärna längre.
Tillsätt grädden, morötterna och de brynta champinjonerna, låt koka 20 min till och smaka av med soya och ev lite gelé.

Vi åt med blomkålsris, en sallad hade nog suttit fint också.





söndag 27 september 2015

Söndag, ännu fler äpplen...

En bra gåbort-present är väl aldrig helt fel?
Jag har turen att bara kunna stiga utanför dörren, gå över vägen och in i det mysiga lilla röda huset tvärs över gatan för att få avnjuta surströmming med ett gäng härliga tjejer.
Med i korgen finns en burk Äppelsylt till kvällens värdinna.


Äppelsylt

1 kg goda äpplen
1 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
2 dl vatten
ca 1 dl socker, mina äpplen är riktigt söta i smaken från början så jag tillsatten ca 1-2 msk men smaka dig fram!


Skala och hacka alla äpplen utom två, lägg i en panna tillsammans med kanel, kardemumma och vatten.
Låt koka under lock ca 15 min.
Hacka de sista äpplena med skalet kvar och lägg även ned dessa, koka fem minuter till och häll upp väl rengjorda och värmda glasburkar.

Ifall du inte räknar med att äta upp all sylt inom den närmaste veckan så gör du klokt i att frysa den, eftersom sockermängden är såpass liten och då det inte är tillsatt någon form av konserveringsmedel så är hållbarheten rätt kort.





lördag 26 september 2015

Lördag, soppa på en pumpa!

Hösten kom som ett brev på posten. Hur fint vädret än varit de sista veckorna så tackar nu björklöven för sig, dagarna blir kortare och ljusen på köksbordet är för jämnan tända. Grillen står bortglömd under regnskyddet och helt plötsligt vill jag koka soppa igen.
Barnen är inte superförtjusta i soppa, Molly dansar inte och hoppar av glädje om jag föreslår att vi ska äta det så jag brukar se till att det serveras när barnen är hos Peter. Som igår kväll!

Pumpa är i säsong just nu och är supergott både i soppa och att ungsrosta.


Pumpasoppa med apelsin och kryddig kyckling.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 apelsin
1 röd peppar
4 dl pumpa i tärningar (4 dl motsvarar ca 300 g)
2 msk olivolja
7 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
1 dl mjölk


Kyckling
2 krm malen kanel
2 krm malen koriander
2 krm chilipulver
2 krm malen ingefära
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
4 kycklinglårfiléer
2 msk smör
1/2 kruka gräslök

Skala och hacka lök och vitlök. 
Skölj apelsinen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften. 
Dela, kärna ur och finhacka chilin. 
Skala och skär pumpan i tärningar.
Fräs lök, vitlök, chili och pumpa i olivoljan i en gryta. 
Tillsätt apelsinsaft, buljong och grädde. Koka sakta ca 20 minuter. 
Mixa soppan slät och smaksätt med salt och peppar.
Strax innan serveringen kokas soppan upp med mjölken och mixas skummig.

Blanda alla kryddor till kycklingen, skär den i tärningar. 
Blanda kycklingen med kryddorna och stek dem hårt i smöret i en stekpanna.
Skär gräslöken fint.
Servera soppan i varma tallrikar, strö på kyckling och gräslök.






Vintips!
Vida Organica (6587)
Druvig, parfymerad smak med inslag av rosor, gråpäron och mandarin. 

torsdag 24 september 2015

Torsdag, äpplen!

Jag fick hämta äpplen hos en gammal arbetskompis för ett par dagar sedan, oerhört goda och söta äpplen. Fyra kilo äppelmos ligger nu i tryggt förvar i frysen, jag tillsätter inget konserveringsmedel i mitt mos då Harry är känslig fortfarande mot just E-ämnen.
Äpplena var dock inte slut på långa vägar så igår kokade jag tre liter äppeldricka och bakade en långpanna och två runda äppelkakaor. En av dom fick följa med till Jannes jobb för hans kollegor att mumsa i sig men då han precis som jag inte äter socker och vitt mjöl så skickade jag även med honom en liten glasburk att själv avnjuta till eftermiddagskaffet.








Kardemummastekta äppelklyftor med vanilj-cremecheese 


1 litet trädgårdsäpple i klyftor
1 msk solroskärnor
Kanel, kardemumma
Smör.

1 msk färskost, naturell
2 msk vispad grädde
1 tsk honung
0.5 krm vaniljpulver.

Klyfta äpplet och stek det hastigt i smör i en panna tillsammans med solroskärnorna, dofta över lite kanel och mal ett varv kardemumma.
Vispa ihop grädden tillsammans med färskosten och honungen, smaka av med vaniljpulver.


onsdag 23 september 2015

Onsdag, naturlig deo.

Då Harry föddes var han en tok-allergisk bebis, inte bara mot ätbara saker utan även tvättmedel och tvål. Hans allergi visade sig inte bara genom magknip och ett stort antal blöjbyten om dagen, han blev rödare än tomater i huden och tillslut gick han inte hålla i utan att det kändes som att att skinnet skulle spricka. Vi smörjde och smörjde, tillslut hade vi använt varenda tub och flaska som gick att uppbringa på barnhyllan på Ica. Vi hade gått igenom allt som apoteket hade att erbjuda men det blev bara värre och värre.
Till slut insåg vi att barnoljan vi smorde in honom med och tvålen vi tvättade honom med var det som  gjorde att utslagen bara eskalerade.
När vi bytte produkter till ekologiska och smorde honom med enbart kokosolja och inget annat så blev han genast mycket bättre.

Köper jag en flaska på hyllan i min mataffär/ på mitt apotek som är direkt riktat till barn då förväntar jag mig det bästa.
Barnängens olja är framställd av paraffinolja som i sin tur utvinns vid raffinering av råolja.
Samma sort används också vid infettning av träskärbrädor, bänkskivor osv.
Tar vi då Johnsons babyoil, finns på samma hylla på Ica så är den framställd av mineralolja,

Mineraloja

  • Innehåller inga mineraler, fettsyror eller vitaminer.
  • Stör hudens naturliga funktioner och skapar beroende.
  • Hindrar huden att ta upp vitaminer och annan näring.
  • Är miljöfarliga både vid framställning och nedbrytning.
  • Undersökningar visar att mineralolja täpper igen mellan 40-60% av hudens porer.
  • Motorolja består består ungefär till 80% av just mineralolja.
  • Mineralolja gör din hud beroende av ständig återfuktning, då den förstör huden egen förmåga att återfukta sig.
De vanligaste mineraloljorna är vaselin, paraffin, paraffinum liquidum och petrolatum. Vaselin och paraffin har en skyddande och fuktbevarande effekt på huden. Men skyddet är så effektivt att hudens svettavsöndring och fettproduktion hindras. Längre tids användning av vaselin, t.ex. i barnolja, läppcerat, salvor och hudkrämer, får därför motsatt effekt. Huden blir torrare och mer beroende av att smörjas in.
Varför den används? Det är skitbilligt och förlänger hållbarheten med 500 %..

Nu har Harrys allergi gett med sig, den är besegrad för den här gången och nu kan han äta allt. Allt utom köpt sylt och barnmat. Han älskar mat, all mat i alla former och färger, han har smakat mer saker i matväg än vad hans syster har gjort som är nio år äldre.
Vi smörjer honom fortfarande bara med kokosoljan och tvättar kläderna i linoljesåpa och de ekologiska produkterna i duschen är här för att stanna.
Allting hänger ihop ni vet, vad vi stoppar i oss, hur vi mår, vad som syns -i hår, hud, naglar, eksem mm därför är det viktigt tycker jag att använda det bästa.
Något vi vuxna använder dagligen är deodorant, de flesta av oss iallafall.
Något jag ganska nyss fått lära mig är att vanlig deo man köper på Ica innehåller aluminum och metaller. Den är rätt dyr också när man börjar räkna efter..


"att aluminium är effektivt för att motverka svett står klart likväl som man vet att det kan orsaka hudirritation och klåda.
– Aluminiumföreningarna täpper till porerna så effektivt att det kan orsaka inflammationer i svettkörtlarna och då ge eksem och klåda.  Man har också sett på djurförsök att de kan tränga in en bit in huden och eventuellt ansamlas där, men vad det skulle kunna ha för påverkan vet man inte.  Är huden nyrakad eller skadad så är sannolikt risken högre att antiperspiranten kan irritera"
Vilka andra hälsorisker användandet av aluminium kan medföra är ännu oklart. Misstankar om ökad risk för bröstcancer och Alzheimers sjukdom har funnits men inte kunnat konstateras. Norska myndigheter har dock uttryckt en oro för människors hälsa gällandet användandet av antiperspiranter med aluminium efter att ha konstaterat att man kan få i sig 30 till 50 gånger mer aluminium än vad som anses riskfritt genom att använda fel deodorant. De vill att EU ska utarbeta gränsvärden för hur mycket aluminium som ska få finnas i en deodorant. 

Och därför så tycker jag att ni ska prova den här!


Den här innehåller inga konstigheter, bara naturliga ingredienser.


Kallpressad ekologisk kokosolja (mjukgörande och antibakteriell)
– Ekologisk majsstärkelse (fuktabsorberande)
– Bikarbonat (bakteriedödande och motverkar svettlukt)
– Ekologisk kallpressad jojobaolja (mjukgörande och skyddande)
Jag har nu använt den i ett par dagar och ja den fungerar precis lika bra som de jag köpt på ica, den är doftneutral och ganska omgående så la sig irritationen jag haft i armhålan.
Den här finns att beställa på naturligdeo.se 
Att byta ut alla produkter i toalettskåpet kanske inte går att göra på stört men av de små förändringarna sker storverk i slutändan.