4p
1 kg kycklingfilé
1 finhackad rödlök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl chilisås
2 msk soya
Saft från 1 apelsin
1 tsk paprikapulver
Salt och svartpeppar
Lite riven muskotnöt
0.5 tsk timjan
Chiliflakes
Flingsalt
Hacka rödlök och vitlök fint, stek i lite smör utan att de får färg, tillsätt chilisåsen, soyan och apelsinsaften. Tillsätt kryddorna och koka ihop en stund. Låt marinaden svalna.
Dela kycklingfiléerna i 5-6 delar och häll den över kycklingen. Låt stå så länge som möjligt men minst en timme iallafall.
Majonäs
1 helt ägg
1-1,5 tsk dijonsenap
1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronsaft
2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja
1 krm salt
Lite vitpeppar
1 msk citronsaft
2 dl neutral olja, tex en neutral rapsolja
Lägg alla ingredienserna i en hög, smal bägare. Ställ ner stavmixern på botten och sätt på. Stå still med mixern några sekunder och börja sedan vicka fram och tillbaka tills all olja blandats i.
Klart! Håller ca 1 vecka i kylskåp.
Klart! Håller ca 1 vecka i kylskåp.
Aioli
1 dl majonäs
0.5 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1.5 msk pressad citron
Örtsalt
200 g tunt skivad eller riven vitkål
2 grovt rivna morötter
1 dm tunt skivad purjolök
1 grovt rivet äpple
1.5 dl rapsoljs
3/4 dl äppelcidervinäger
Italiensk salladskrydda och Herbamare
Riv vitkålen, morötterna och äpplet, skiva purjolöken och blanda allt i en skål.
Koka ihop lagen och häll den över salladen, smaka av ifall det behöver kryddas mera.