tisdag 18 november 2014

Tisdag

Så här dagen efter känns det ungefär som att jag blivit överkörd av en bil efter en just avslutad magsjuka!
Kroppen är trött och varenda muskel ömmar men smärtan är hanterbar och än så länge verkar flödet från höger njure vara på en okej nivå.

Alltså sitter jag och funderar på julen och julbaket!
i frysen finns det fika som skulle kunna räcka till en hel armé då Harry döptes förra helgen så jag tror att lussebullar, pepparkakor och möjligtvis en eller två sorter till får räcka.
Julgodis å andra sidan kan man väl inte få för mycket av?

En ny kaksort jag snubblade över var den här, jag måste nog provbaka....

Pepparkakssnitt

100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2,25 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk pepparkakskryddor
Vispa smör, socker och sirap krämigt. 
Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och pepparkakskryddor och vänd ner i smeten. 
Dela degen  i två bitar. 
Rulla till två längder och platta till på bakplåtspapper. Grädda i 175 gr varmluft i 12-15 minuter. Skär kakorna i bitar. 
Låt svalna.




Julens bästa Rocky Road

400g Choklad, hälften mjölk och andra hälften mörk
1 påse Dumlekola, lakrits
1 dl Chasewnötter, rostade och saltade
20 st Gelehallon
1 ordentlig näve Mini marshmallows

Smält chokladen i vattenbad, dela dumlen och gelehallonen i mindre bitar. Hacka nötterna.
Rör ihop allt i en skål och häll i en form gjord av bakplåtspapper. Skär i bitar när det stått kallt ett tag och stelnat.

Saffranstryffel med vit choklad


1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 g saffran
250 g vit choklad (Det finns vit choklad för oss Lchf, are)  
30 g osaltat smör
1 tsk cognac (kan uteslutas vilket jag gjorde)

Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smöret och sist cognacen. Rör tryffeln slät. Låt stelna ordentligt i kylskåp (gärna över natten) och klicka sedan ut med hjälp av en matsked, som rullas runda.

Ställ in i kylen igen innan du rullar dom i förslagsvis, kakao, kardemummasocker, florsocker, smält mjölkchoklad eller något annat du tycker om.


jag har även hittat ett recept på gelehallon i Lantlivstidningen som kom i brevlådan häromdagen 

Gelehallon

15 bitar
Ingredienser
200 g frysta hallon
7 gelatinblad
3 1/2 dl socker
1 dl vatten
3/4 dl honung
1 1/2 tsk citronsyra
strösocker
Lägg bakplåtspapper i en form som är 15 x 30 centimeter.
Tina hallonen och pressa dem genom en sil. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp vatten, socker och honung till 150 grader. Rör i hallon och citronsyra.
Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull. Blanda ner i hallonen.
Häll smeten i formen och ställ kallt för att stelna. Skär i bitar och rulla dem i socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar