söndag 2 oktober 2016

Söndagsmiddag

En helg som ensamstående mor till en två-åring går mot sitt slut, Janne åkte till Umeå i fredags efter lunch och de stora barnen till sin pappa så kvar blev bara jag och lillebror.
Jag är inte en människa som tycker om att vara själv, jag är helt klart den ena delen i ett partnerskap och jag behöver min andra halva för att bli komplett. Det är inte så mycket det att jag är mörkrädd eller att jag inte är kapabel till att klara mig själv. Jag kan se mig i spegeln och tänka att jag är en självständig och handlingskraftig kvinna, men jag gör mig bäst i par!
Nu har en blivit två igen och jag slog på stort när det kom till söndagsmiddag.

Oxfilé med ugnsrostade rotfrukter, karljohansvampsås och brässerad lök.

Rotfrukterna.
3 morötter
0.5 huvud färsk blomkål
200 g kålrot
50g smör

Skiva blomkålsbuketterna, skala morötterna och kålroten, dela i stavar 1x1 cm
Lägg på en plåt och sprid ut lite, smält smöret och häll det över. Salta och strö på lite timjan.
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in plåten i 20-30 minuter lite beroende på hur stora bitarna är. Rör om med jämna mellanrum.

Karljohansvampsås.

1 dl förvälld svamp
2.5 dl vispgrädde
Viltkrydda
Vilt- eller kalvfond
Herbamare.

Stek svampen i smör och häll på grädden, låt koka ihop och smaksätt med viltkrydda, fond och herbamare. Låt stå och småputtra tills det är dags för servering.

Brässerad lök. 

2 stora gula lökar
Timjan
2 tsk kalvfond
0.5 dl vatten
2 msk lingonsylt eller svartvinbärsgele
Dela löken i smala båtar, bryn i smör utan att de får färg tills de blir mjuka. krydda med lite timjan, slå på kalvfonden och häll i vattnet och sylten/gelen. Låt koka ihop tills vätskan kokat in.

Oxfilé. 




Skär i 1.5 cm tjocka skivor, tryck ut dom lite.
Stek i en ordentligt varm panna ca 40-60 sek på varje sida, salt och peppra och lägg på sidan i en djup tallrik. Lägg folie över och låt vila ett par minuter innan de serveras








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar