torsdag 30 augusti 2018

Torsdag - Kyckling på fredag

Det är inte svårt att äta bra när de flesta av råvarorna går att hämta i pallkragarna. Men om man inte odlar själv så så dignar hyllorna även i matvaruaffärerna av färska svenska grönsaker för billiga priser, det gäller att använda dom nu och inte i december när dom kostar skjortan
Att tänka grönt först och kött/fisk/kyckling sen är ett bra upplägg. Då kan det gröna få agera huvudrätt och det andra som ett litet tillbehör. Det behöver inte vara marinerat eller långkokat utan helt enkelt bara en bit kyckling eller lax rakt upp och ned.
Min huvudrätt för den här helgen är Quinoasallad med ugnsstekt kyckling och aioli.



Quionoasallad med rödbetor, apelsin och rödlök 

Börja med att koka quinoa enligt anvisningarna på frp till 4 p tillsammans med 1 tärning kycklingbuljong.
5 Morötter ( använder du små delikatessmorötter så ta 15st )
1 apelsin eller nektarin
2-3 rödbetor/polkabetor, ej kokta!
1 påse blandad sallad eller färsk grönkål
1 rödlök

0.5 dl olja
1-2 tsk dijonsenap
2 msk äppelcidervinäger
salt och peppar

Koka quinoan.
Är det stora morötter så dela dom på längden ett par gånger och lägg dom i en form, ringla över lite olja, salta och peppra. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 min.
Skala och dela apelsinen i mindre bitar. Skölj salladen eller grönkålen. Skiva rödbetor och rödlök så tunt du kan, gärna på en mandolin.
Montera nu ihop allting på ett stort vackert fat. Vispa ihop dressingen och ringla den över.

Kycklingfiléerna delade jag på två, la i en ugnsform och kryddade med lite av varje. Salt, peppar, lite soya, vitlök och paprikapulver. In i ugnen i 175 grader ca 20 min, kontrollera så att kycklingen inte är rosa men kör den inte för länge! Torr kyckling är jäkligt tråkig.

Aioli. 

1 helt ägg
2 dl olja
0.5 tsk dijonsenap
1-2 tsk citronsaft
1 vitlöksklyfta
Herbamare och svartpeppar.
1 dl creme fraiche

Knäck ett ägg i en hög smal behållare eller tillbringare av något slag. Häll på oljan och ställ ned stavmixern. Tryck på knappen och vicka stavmixern lite lätt åt sidorna, dra den inte upp och ned förrän du ser att den går ihop. När den gjort det så pressa ned vitlök, häll i citronsaft, dijonsenap och krydda. Smaka av! Den brukar mogna i smak om den får stå en liten stund. jag brukar ha i creme fraiche i min aioli, det blir lite mer sås av det hela och häller du i den så får du krydda lite mera men det är valfritt. Den är lika god utan.
Det här är även perfekt matlådemat så passa på att laga lite extra.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar