måndag 30 mars 2015

Måndag

Ifall ni bara ska baka en sorters bröd i resten av ert liv!

Småfranska 

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
950 g vetemjöl
1 äggula
10 g honung
25 g smör
20 g salt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet och häll i resten av ingredienserna förutom saltet. Knåda ordentligt i 10 min, tillsätt saltet och knåda 5 minuter till. Låt degen jäsa övertäckt 60 min.
Rulla ut en avlång rulle, väg upp bitar på 70 g styck eller skär upp 20-25 bitar i ungefär samma storlek.
Gör runda bullar, lägg på plåt och jäs 1 timme till. ( bakar du formfranska rullar du ut 4 längder och lägger i avlånga brödformar ) 
Pensla försiktigt med kallt vatten och strö på något fröigt om du vill, eller kanske riven ost.
Sätt ugnen på 250 grader, sätt in plåten när ugnen är varm och kasta samtidigt in 0.5 dl vatten på ugnens botten. Stäng luckan.
Grädda 20 min för småfranska, stora bröd ska ha en innertemp på 98 grader. Efter 5 min sänker du värmen till 200 grader och öppnar ugnsluckan ett par sekunder för att vädra ut ångan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar