söndag 29 mars 2015

Söndag

Choklad och vaniljgranola.

2 dl mellangrovt hackade sötmadlar
1.5 dl mellangrovt hackade hasselnötter
1 dl solroskärnor
0.5 dl linfrö
0.5 dl chiafrön eller psylliumfrön
2 rutor 86 % mörk choklad
0.5 tsk vaniljpulver
Sen tillsatte jag en härlig blandning av torkade svarta vinbär, mullbär och tranbär, ca 1 dl sammanlagt.

Vänd omkring alltihop i en skål så vaniljen kommer åt överallt. Häll upp i en vacker burk och njut av varje tugga.

Jag gillar långfil, det smakar barndom och sommarmorgnar. Att ringla lite honung över hela härligheten gör inte ont det heller, det kanske blir ett antal fler kolhydrater men honung har en bra effekt på kroppen överhuvudtaget. Jag har en himla tur och har burkar i skafferiet med riktig honung, ni vet sådan som är hämtad i en bikupa av en levande varelse och sen har de utövat magi och hällt upp det i burkar. Det kan vara världens godaste honung också, till på köpet!




Några ord om just honung....


Rapporter visar att om man tar 2-4 teskedar honung före sänggåendet så har man bra glykogennivåer i levern under nattens 8 timmars sömn vilket medför att man inte har några stresshormoner i kroppen när man vaknar på morgonen (Mike McInnis, skotsk farmacevt, Sacramento, USA).

Honung fungerar också som prebiotika, dvs. ämnen som gynnar den goda mikrobiella floran i tarmen (Sanz et al., 2005). Man har sett i vetenskapliga studier att honung förbättrar tarmflorans sammansättning med en ökning av koncentrationen av bifidobakterier och andra mjölksyrabakterier

De kunde också se efter att ha matat råttor med honung vs. bordssocker att  de honungsmatade råttornas minne förbättrats,  de hade bättre blodsocker nivåer och utsattes för mindre oxidativ skada jämfört med de sockermatade råttorna. De kunde också se att honung gynnar det goda kolesterolet. De visade att sackaros med dess höga GI ökade de fria radikaler som kan medföra hjärnskador. Honung däremot med dess låga GI och innehållet av antioxidanter neutraliserar dessa skadliga fria radikalerna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar