lördag 26 september 2015

Lördag, soppa på en pumpa!

Hösten kom som ett brev på posten. Hur fint vädret än varit de sista veckorna så tackar nu björklöven för sig, dagarna blir kortare och ljusen på köksbordet är för jämnan tända. Grillen står bortglömd under regnskyddet och helt plötsligt vill jag koka soppa igen.
Barnen är inte superförtjusta i soppa, Molly dansar inte och hoppar av glädje om jag föreslår att vi ska äta det så jag brukar se till att det serveras när barnen är hos Peter. Som igår kväll!

Pumpa är i säsong just nu och är supergott både i soppa och att ungsrosta.


Pumpasoppa med apelsin och kryddig kyckling.

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 apelsin
1 röd peppar
4 dl pumpa i tärningar (4 dl motsvarar ca 300 g)
2 msk olivolja
7 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 dl vispgrädde
salt och svartpeppar
1 dl mjölk


Kyckling
2 krm malen kanel
2 krm malen koriander
2 krm chilipulver
2 krm malen ingefära
1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmald svartpeppar
4 kycklinglårfiléer
2 msk smör
1/2 kruka gräslök

Skala och hacka lök och vitlök. 
Skölj apelsinen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften. 
Dela, kärna ur och finhacka chilin. 
Skala och skär pumpan i tärningar.
Fräs lök, vitlök, chili och pumpa i olivoljan i en gryta. 
Tillsätt apelsinsaft, buljong och grädde. Koka sakta ca 20 minuter. 
Mixa soppan slät och smaksätt med salt och peppar.
Strax innan serveringen kokas soppan upp med mjölken och mixas skummig.

Blanda alla kryddor till kycklingen, skär den i tärningar. 
Blanda kycklingen med kryddorna och stek dem hårt i smöret i en stekpanna.
Skär gräslöken fint.
Servera soppan i varma tallrikar, strö på kyckling och gräslök.






Vintips!
Vida Organica (6587)
Druvig, parfymerad smak med inslag av rosor, gråpäron och mandarin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar