måndag 6 februari 2017

Måndag - En lätt start på veckan

Skinksoppa 

1 purjolök
1 gul lök
0.5 l vatten
1 köttbuljongstärning
4 dl Vispgrädde
1 frp skinkost
1 frp skinka, kokt eller rökt
1 dl riven ost
Salt och peppar.

Skiva purjolöken och hacka löken, stek i smör i en större panna utan att det tar färg, fräs öven på hackad skinka, kokt eller rökt.
Häll på vattnet, grädden och köttbuljongen. Låt koka upp.
Tillsätt skinkosten och 1 dl riven ost, smaka av med salt och peppar.

Ett gott bröd eller kanske en bit paj för att göra det hela mera mättande.

Till middag idag så åt vi den här, ett perfekt komplement till kött, fisk eller soppa. Vi åt den precis som den var, med lite sallad bara.


Ost och spenatpaj.


Pajdeg

2 dl bovete & teffmjöl
1 dl solroskärnor
75 g smör
Lite kallt vatten

Kör snabbt ihop ingredienserna i en matberedare, tillsätt vatten i den mängd att degen just så pass går ihop.

Här kan man givetvis använda vilken pajdeg man vill, till och färdig från Ica om man vill det.

Tryk ut i valfri pajform, ca 25 cm i diameter.

200 g fryst men tinad spenat.
3 dl riven smakrik ost
1 gul skivad lök
2 vitlöksklyftor, skivade
4 ägg
1 dl vispgrädde
Paprikapulver, örtsalt, svartpeppar, chiliflakes

Tina spenaten och tryck ut all vätska, fördela på pajbotten.
Skiva lök och vitlök och stek i ett par minuter utan att den får färg, krydda med örtsalt och lite chili.
Vispa ihop ägg, lök, vispgrädde och 2 dl av osten. Krydda rätt ordentligt med salt, peppar, paprikapulver och örtsalt. Häll detta över spenaten och strö på den sista osten
Lägg i ett par småtomater om det finns i kylen och grädda ca 30-40 min på 175 grader.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar