Vissa saker måste helt enkelt finnas för att det ska vara komplett.
Idag bakar jag vanliga kolakakor och något så gott som dessa.
Lejondahls slottskakor
200g smör eller margarin
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
3 msk Baileys
1 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g finhackad mörk choklad
Finhacka chokladen.
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap smidigt i matberedare.
Tillsätt Baileys, mjöl och bakpulver. Kör snabbt i hop till en deg och rulla lagom stora kulor som du plattar till lite på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 min.
Solen fyllde köket
Och jag passade även på att fylla på frysen!
Saftiga morotsfrallor
50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
3 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 morot, fint riven (normalstor)
3 dl grahamsmjöl
15–16 dl vetemjöl
5 dl mjölk, fingervarm
3 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 morot, fint riven (normalstor)
3 dl grahamsmjöl
15–16 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt salt, rapsolja, rivna morötter och grahamsmjöl. Blanda ordentligt.
Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Rulla degen i mjöl och klipp eller skär den i bitar, ca 24 st.
Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar