söndag 12 februari 2017

Söndag - Helgmat

Löksoppa


  • 6 st gul lökar, lite beroende på strl givetvis, jättestora lökar så kanske det räcker med 2-3 st 
  • 1 l vatten, kokande
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl vin, vitt torrt
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen

  • 4 skivor lantbröd
  • 100 gram ost, lagrad mager
  • 4 kvistar  timjan

Värm ugnen till 275 grader.

Skala och skiva löken fint, fräs den mjuk i smör 5-10 minuter men låt den inte få färg. Rör om och tillsätt det kokande vattnet, buljongtärning, vin och timjan, låt koka i 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Smörstek brödskivorna och riv osten grovt. 
Fördela löksoppan i ugnsfasta soppskålar, lägg på brödskivorna och en näve riven ost. 
Gratinera i 5-10 minuter och garnera med en kvist timjan. 


Grönkålssallad med smörstekta päron och rostade hasselnötter. 

150 g färsk grönkål 
2 mogna päron
1 msk smör
2 små morötter
25 g hasselnötter
1 blodapelsin
8 dadlar
150 gram fetaost
0.5 dl olivolja
1.5 msk äpplecidervinäger
Halvsalt och nymalen svartpeppar

Skölj grönkålen noga i kallt vatten och låt vattnet rinna av i durkslag. Ifall du inte köpt färdig hackad så hacka kålen i fina strimmor och lägg i en skål.
Dela päronen i fyra delar, ta bort kärnorna och skär i tunnare skivor. Stek päronskivorna i smör tills de blivit gyllenbruna och karamelliserade i smöret.
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och hacka dem sedan grovt, gnid ev av skalet i en handduk först,
Smula fetaosten och fyll dadlarna som du kärnat ur, nyp samman dadlarna med fingrarna och dela sedan dem i skivor.
Skala och riv morötterna grovt och skala och hacka apelsinen
Marinera kålen med olja, vinäger, salt och svartpeppar, lägg i botten på en stor skål. Lägg i apelsinerna, päronen, de skivade dadlarna och ev resterande fetaost i bitar. Vänd om försiktigt och strö nötterna ovanpå. 





Souvlaki

6-8 pers.

2 kg lamm av något slag, jag använde lammstek 
1.5 dl olivolja
Citronsaft från 1 citron
1 msk timjan
1 msk rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 msk flingsalt

Blanda samman olja, citronsaft, kryddor och pressad vitlök. 
Skär köttet i kuber 2x2 cm och marinera i ett par timmar. 

Stek i omgångar i en ordentligt varm stekpanna, gärna lite rosa i mitten! 
Smaka och se om det behöves mera salt. 
När det inte är februari och grillen står på gräsmattan så är dessa köttbitar fantastiska att grilla, bara trä upp på spett och en potatissallad! 


Krossad sötpotatis med vitlök och parmesan


ca 1 sötpotatis per person, lite beroende på strl. 
Olivolja
Parmesan
Vitlök
Salt och peppar
Rosmarin. 

Skär av ändarna på potatisarna, en liten bit bara och dela de sen i tre likadana delar. 
Koka mjuka under lock. 
Lägg ut på en plåt och ge dom en smäll med en stor sked eller en träslev, ringla över olivolja, pressa på vitlök och krydda med salt, peppar och rosmarin. Riv över en rejäl hög med parmesanost och gratinera i ungen på 200 grader ca 10-15 min. 


Det är en rejäl helgmeny som passar utmärkt en lördag i februari och soppan smakar lika bra i matlådan resten av veckan. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar