fredag 5 oktober 2012

Fredag

Och som ni vet vid det här laget så är det en fredag utan barn på Bankgatan.
Ifall jag ska leta upp något positivt med just det så är det nog att middagsmaten inte behöver vara  det minsta barn-anpassad och det var den inte den här dagen heller.



Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 8 potatisar
  • 2 tomter
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 1 tsk örter
  • 2 tsk provensalska torkade örter eller timjan
  • ca 1 1/5 l vatten
  • 1 påse babyspenat (à 65 g)
  • 2 msk olivolja
  • Jag kryddade också dit lite extra örtsalt, snörde i en tärning grönsaksbuljong och en skvätt vispgrädde.
  • Jag mixade även soppan med mixerstav och hackade i ett par skivor vindelrökt skinka det sista jag gjorde utan att den fick koka upp igen, det gör man givetvis också som man vill.

  • Fetaostmacka
  • 4 stora skivor Grekiskt Lantbröd
  • Olivolja
  • 1/2 paket fetaost (à 150 g)
  • En drös smörstekta champinjoner och kantareller, färska givetvis =)
  • Lite pesto att bre på mackorna och en näve finhackad färsk baby spenat.

Gör så här

  1. Skala och skär lök och potatis i mindre bitar. Skär tomaterna i klyftor.
  2. Fräs löken i olja ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt potatis, tomater, fond, curry och torkade örter, fräs ca 1 minut.
  3. Tillsätt hälften av vattnet, koka upp och sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter.
  4. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens. Låt koka upp och blanda ner spenaten precis före servering.
  5. Fetaostmacka: Sätt ugnen på 250°C.
  6. Lägg brödskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olja och fördela smulad fetaost över. Gratinera mitt i ugnen tills osten smält.
  7. Garnera ev soppan med timjankvistar och servera med mackorna

Nu finns det alldeles säkert barn som också tycker om den här soppan, men om inte så passa på någon gång när ni ska äta själva!

Vi har tänkt fortsätta kvällen med hallon och chokladmoussen som står i kylen, ett glas rött och en film av något slag, vilket vet vi inte ännu.

Helg mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar