tisdag 8 april 2014

Tisdag

Bankgatans marinad och grillsås.

1 dl rapsolja
2.5 dl chilisauce
4 st vitlök
1 tsk svartpeppar ur kvarn
1 dl rödvinsvinäger
1 msk paprikapulver
1 tsk sambal oelek
3 mycket finhackad schalottenlökar
3 cl cognac
4 msk blandade örter, tex persilja, rosmarin, timjan, oregano och basilika. Många av dom finns i frysdisken.

Mixa allting i matberedare till en sås. Lägg köttet i marinaden minste ett dygn, gärna längre.
Använd gärna resten som en kall smaksättare.




22 ans kryddblandning.

1 msk spiskummin mald.
(1 msk brunfarin)
1 msk svartpeppar
1 msk mald stjärnanis
1 msk mald nejlika
1 msk mald kardemumma
1 msk malda fänkålsfrön
1 msk salt

Blanda ihop allt i en kaffekvarn eller en mortel. Förvara sedan i en glasburk med lock, det blir alltid godast med nymålad kryddor.

Om kryddorna ska användas som rub, det vill säga att gnida in köttet med före grillning, uteslut då farinsockret och låt köttet ligga med kryddblandningen minst en timme innan du lägger det på grillen.
Om inte så använd det som förhöjare på det som redan är grillat och då passar sockret utmärkt som innehåll.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar