torsdag 19 januari 2017

Torsdag - Soppa!

Den här är en riktig höjdare, perfekt i en termos i skidspåret eller som något värmande efter en dag i slalombacken.
Här blev det helt enkelt bara middag!

Norrlandssoppa


3 potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 dm purjolök
2 msk tomatpure
1 frp krossade tomater, Zetas är goda!
Viltkrydda och Viltfond
1 köttbuljongstärning
Salt och peppar
ca 300 g köttfärs
2-3 dl vispgrädde
1-2 dl creme fraiche


Skala och strimla potatis, morötter och palsternacka. Skiva purjolöken.
Stek ingredienserna och krydda med viltkrydda, salt och peppar.
Lägg i en stor gryta.
Stek köttfärsen och krydda även denna, lägg i tomatpuren och de krossade tomaterna och rör om.
Lägg även detta i grytan tillsammans med buljongstärningen. Koka gärna ur stekpannan med 2 dl vatten och häll över detta i grytan.
Tillsätt lite mera vatten, just så att det täcker och låt puttra på svag värme ett par timmar.
Häll i grädden och creme fraichen mot slutet, den större mängden om du vill ha en simmigare soppa och den mindre om du vill ha en tjockare, smaka av med viltfond och ev mera salt och peppar.

Ett gott bröd tex någon av de nedan och lite ost så är saken biff!

Småfranska
Frukostbröd med keso och solroskärnor 
Havrebröd med surdeg
Foccacia





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar