lördag 21 december 2013

Lördag

Att grava lax och griljera skinka..

Att göra gravad lax utan socker går inte men eftersom det mesta sockret finns i lagen och den häller man bort så blir det inte så mycket socker i slutändan ändå.

Gravad lax med rosepeppar och dill

800 g färsk laxfilé med skinn
4 msk strösocker
4 msk salt

0.5 msk rosepeppar stött med mortel 
0.5 msk vitpeppar stött med mortel
Rikligt med färsk dill.

Blanda socker, salt och rosepeppar i en skål. Ta fram valfri form och strö hälften av blandningen i botten på formen, lägg i ett par dillkvistar och laxsidan. Strö över den resterande blandningen ovanpå och plasta väl eller sätt på ett lock. Vänd filen ett par gånger om dagen, efter ca två dygn är den färdig.

  

Att griljera skinka på lchf vis är däremot inget problem, här kommer min variant.


Griljering till skinka.

2 msk senap av valfri sort, jag tog en dijon och en vanlig.
1 äggula
pofiber, ca 1 dl, ev lite mer om äggulan är av det större slaget.

Rör ihop allting till en kletig massa, inte för fast. Pensla ut den på skinkan och strö ev lite mera pofiber över det. Griljera i ca 200 grader 10-15 min, akta så den inte bränns!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar