måndag 23 december 2013

Måndag

Två sorters sill och marshmallows med vanilj...


Senapsill.

1 burk Abbas fem minuters-sill
2 msk vitvinsvinäger
0.5 dl olja
0.5 dl creme fraiche
4 msk farinsocker
2 msk vanlig senap
1 msk dijonsenap
1 msk vispgrädde
2 msk majonäs
1 krm salt
0.5 tsk mald vitpeppar
0.5 gul lök
1 dl finhackad dill
0.5 dl finhackad gräslök

Blanda allt utom löken, dillen och gräslöken i en skål. Använd gärna mixerstav så allt blandas väl. Smaka av med salt och peppar, finhacka löken och rör ner den med dillen och gräslöken. Tillsätt sillen i bitar och låt stå minst ett par timmar.




Krutröksill.

1 burk Abbas fem minuter-sill
1 dl majonäs
1 dl matyoughurt
1.5 dl fint riven Norrglimt
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
Cayennepeppar
salt och peppar.

Blanda samman majonäs, yoghurt och den rivna osten. Pressa i vitlöken och tillsätt senap och lite cayennepeppar. Blanda i sillen och smaka av med salt och peppar.




Det har blivit en hel del godis på Bankgatan denna jul. Idag ska vi avnjuta Nougatknäck, chokladkola och marshmallows med pepparkaksmak. Vit chokladtryffel med kokkos och någon smaskig ädeloströra att äta på pepparkakorna.
Vi samlas och dricker glögg i afton och hoppas att snön ska falla utanför fönstret i stora flingor.


Vaniljmarshmallows.

2.5 msk gelatinpulver
2.5 dl vatten
3 3/4 dl socker
2.5 dl ljus sirap
lite salt
2 msk vaniljsocker


Blanda gelatinet med 1 1/4 dl av vattnet och låt det svälla och mjukna. Häll socker, sirap, salt och det resterande vattnet i en panna, låt det smälta ihop på svag värme och koka ihop till 120 grader.
Häll den heta sockerlösningen försiktigt över gelatinet, rör ihop och vispa sedan med elvisp ca 10 min till smeten är vit och riktigt kladdig. Tillsätt vaniljsocker och ev färg om man vill ha dom annat än vita.
Klä en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper och olja in det med en smaklös solrosolja. Bred ut smeten med hjälp av en slickepott, den kan också behövas oljas in.
Låt vila ca 4 timmar i rumstemperatur eller inplastad över natten. Skär i lagom stora bitar och vänd i florsocker.


 Det var ett kladd utan dess like men med en smak som inte gick av för hackor...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar