onsdag 18 december 2013

Onsdag

Julens vörtlimpa med surdeg

2 limpor
150 g vetesurdeg
1 flaska porter 33 cl
3 dl julmust
100 g smör
½ dl mörk sirap
50 g mörk muscovadosocker

15 g jäst

1 msk salt
1 msk pomerans
1 msk kardemumma
3/4 msk ingefära
3/4 msk nejlika
300 g rågmjöl
10-12 dl vetemjöl special
50 g russin


Smält smöret och mortla pomerans, kardemumma och nejlikor var för sig. Ha ner kryddorna, ingefära och salt i smöret.
Koka upp portern så att alkoholen försvinner. Lägg russina i iskallt vatten så de suger åt sig lite vätska, detta gör att russinen inte suger åt sig så mycket vätska från degen. Blanda den kylskåpskalla julmusten med portern och låt det svalna till rumstemperatur.
Häll sen ner vätskan i en hushållsassistent. Tillsätt surdeg, smörkryddblandningen, sirap och muscovadosocker och kör någon minut så att allt blandas. Blanda ner jästen och låt den lösas upp. Tillsätt mjölet och kör på låg hastighet tills allt blandats, sätt sedan maskinen på medelhastighet och kör i ca 10 min. Häll av vattnet från russin och ha ner dem i degen och kör tills allt blandats ordentligt. Låt degen jäsa i ca 1½-2 timmar, ställ den gärna varmt på dragfri plats.Den ska jäsa till dubbel storlek. Stjälp upp på en väl mjölad bänk och gör två limpor, lägg i brödformar och låt jäsa ytterligare 1-1½ timma. Sätt ugnen på 23o grader och ställ in limporna, sänk värmen till 200 grader. När brödet nått 96 grader är det färdigt

Tänk på att degen ska INTE vara för hård, den ska vara lite lös och därmed svårarbetad. Knåda den så lite som möjligt, detta för att behålla all luft i brödet som gör det luftigt och gott.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar