lördag 10 oktober 2015

Älgfärsbiffar, kökets konung!

Älgfärsbiffar 

4 port: 
800 g älgfärs (utblandad med späck, se längre ner i inlägget)
1 st gul lök
1 ägg
3 krm salt
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
rapsolja & smör

Svampsås
5 st hackade champinjoner eller annan svamp 
3 dl vispgrädde
0.5 dl philadelphiaost 
Lite kalfond eller svampfond
soya, salt och peppar

Finhacka löken och blanda ihop alla ingredienser i en bunke, låt sedan stå och dra sig en stund. Forma sedan till rejäla biffar, bryn i stekpanna med olja och smör tills du fått en fin yta, häll i lite vatten och sätt ett lock på, dra ned värmen en aning. I den tjockaste delen av en biff sätter du en termometer, allt mellan 55-65 grader är OK! inte mer.
Biffarna får inte bli för välstekta utan dem ska vara lätt rosa i mitten! 

Stek svampen i en panna, häll över resten av ingredienserna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar, ev lite herbamare.

Servera med en liten sked vinbärsgele och ugnsrostade morötter ( dela en gång, ringla över olivolja och flingsalt. Rosta på 220 grader tills de är mjuka, skrynkliga och fått en liten mörk touch) 


Värt att tänka på när det kommer till viltfärs av alla de slag är att det är ett väldigt magert kött. På gränsen till torrt, mycket smakrikt givetvis men utan tillsatt fett så kan man få räkna med rätt kompakta biffar. Jag har tillsatt ca 150 g rent fett, alltså inte smör utan fett från lamm den här gången. När vi hämtade hem det styckade lammet så malde vi färs av en del och då tog jag även tillvara på späcket. Det malde jag ned i egna påsar och tänkte att de kommer säkert till användning, mycket riktigt! 
Om ni nu inte har tillgång till det i eran egen frys så brukar man kunna köpa en fin fettkappa i närmaste närlivsbutik om man säger till lite i förväg, man kan även få den mald om man ber snällt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar