torsdag 15 oktober 2015

Onsdag - solen sken och det blev stek till middag

Stek!
4p

1 kg kött av något slag, fransyska, nötstek, älgstek eller liknande
Smör
Salt, peppar, timjan


Bryn köttet i smöret i en stekpanna, krydda ordentligt runt omkring och lägg i en stekgryta eller ugnsform.

Sätt in i ugnen och här kommer självaste grejen med stek. Ju längre du kan steka den i ugnen på låg temperatur desto bättre.

90-120 grader i ugnen då får du räkna med ca två timmar för en innertemp på 65 grader, då är köttet lätt rosa

200 grader så räcker det med ca en timme
Oavsett vad du väljer så använd en termometer. Köttets bästa vän!

Smörig spenatröra

4 p

1,5 dl kokt finhackad spenat
150 g smör
2 msk finhackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl riven parmesan
½ dl riven ost
½ dl finhackad soltorkad tomat
1 tsk citronsaft
salt & peppar


Koka spenat och låt rinna av i ett durkslag. Lägg den i en skål medans den fortfarande är varm och klicka sedan ner smöret i bitar och låt det smälta tillsammans med den fortfarande varma spenaten. Tillsätt den rivna osten, persiljan, vitlöken, citronsaften och tomaterna.
Rör ihop och smaka av med salt och peppar. 

Jag stekte även savoyskål och strimlad gul lök på svag värme som tillbehör.

För att tänka lite miljösmart och nyttigt så kan man vända på steken så att säga och äta köttet som tillbehör istället för tvärtom. Många gånger så vet jag att vi ska äta just biffar till middag och frågan som kommer är vad som ska serveras till. 
Just till den här rätten hade jag hittat spenatröran först och köttet fanns redan i frysen, min tanke är att  göra så fler gånger.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar