torsdag 1 oktober 2015

Torsdag, Lamm!

Om man nu har tjugo kilo lamm i frysen så gäller det att hitta på många goda saker som inte smakar likadant! Biffar av all färs är lite fantasilöst och att bara göra en vanlig lammstek av just steken likaså.

Idag blev det lasagne!
Har ni tvekat till lasagne när ni äter lchf så är det läge att tänka om nu. Det är verkligen alldeles fantastiskt gott, makalöst till och med.
Man kan stoppa i vad som helst, spenat, keso och krossade tomater med chili för vegetariskt alternativ. Kyckling, ruccola, svamp och bacon eller en helt vanlig med köttfärs går också bra.
Dagens middag smaksatte jag såhär:


Lammfärslasagne med vitlök, tomater och champagne.

Lasagneplattor 8 st 


6 ägg
200 gram färskost
0,75 dl fiberhusk
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Vispa äggen poröst
Tillsätt färskost och fiberhusk och vispa ihop.
Låt svälla i ca 10 minuter
Bred ut smeten tunt på 2 st oljade bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett oljat bakplåtspapper över och kavla ut degen lite extra, den ska täcka hela plåten annars blir pastan för tjock.
Grädda i ca 10 minuter. Dela varje plåt i fyra delar

GETOSTSSÅS
3 dl vispgrädde200 g chèvre1 dl riven lagrad ost, t ex VästerbottensostSalt och nymald vitpeppar
Herbamare

LAMMFÄRSSÅS


1 gul lök3 vitlöksklyftor2 msk olivolja1 msk hackad färsk rosmarin, alt 1 tsk torkad400 g lammfärs3 msk tomatpuré400 g körsbärstomater från burk1 dl champagne eller vitt vinSalt och nymald svartpeppar


Sätt ugnen på 175 grader.


Getostssås: Koka upp grädden tillsammans med chevreosten, tillsätt den rivna osten och krydda med salt, peppar och herbamare. Låt den koka ihop lite grann men se till att röra i pannan så inte osten bränner fast i botten.

Lammfärssås: 

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i oljan med rosmarinen utan att det tar färg. Tillsätt färsen och bryn den tills den får lite färg. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med. Häll i tomaterna, vinet och låt det puttra ihop under lock i 15 minuter. Smaka av med rejält med av salt och peppar.

Lägg lasagneplattor i botten på en form.
Varva getostssås och lammfärssås med lasagneplattor. 
Det översta lagret ska vara getostssås och ost. 
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 30 minuter. 
Servera med sallad och Icas crème fraîche smaksatt med getost, honung och rosmarin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar