lördag 16 februari 2013

Lördag














Lördagar när dom är som bäst!
Typ sovmorgon, Måns var vaken 06.30 men lät oss slumra fram emot 09.00. Steg upp, bakade kesobröd. Avnjöt en relativt stillsam frukost och gick i myskläder hela förmiddagen.
Städade lite här och städade lite där, bytte en och annan lampa, flyttade omkring blommor och dammsugade mig genom huset.
Åkte lite senare för att hälsa på min Farmor och Farfar, eftermiddagsfika och sen vidare hem igen.
När dörren öppnades på Bankgatan så möttes vi av något väldoftande!
Köttet jag satt in i ugnen hade fått stå och safta till sig i närmare tre timmar och ljuvligt måste jag säga att det luktade.
Det fick stå kvar och en massa tillbehör förbereddes, avokadokräm, chevreröra, sallad med alfagroddar, mungbönor, soltorkade tomater och lite god olja, marinerade kronärtskockor och tillsist gurka, ananas och pitabröd gjorde detta till en riktigt kalasmåltid. 
Alla åt med god aptit och det måste vara det bästa betyget.

Här kommer receptet!

Pulled Pork
Barbequesås
Drygt 1 dl vatten
Drygt 1 dl chilisås (Ica Ett gott liv är låg i sockerhalt) eller ketchup som är steviasötad
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1,5 msk worcestershiresås
1 dl finhackad rotselleri
1 msk dijonsenap
1-2 msk honung
1 msk oxfond eller 1 köttbuljongtärning
1/2 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
ev 1/2 msk liquid smoke
salt, peppar
Finhacka lök, vitlök, rotselleri. Stek dem i smör i stekpanna tills det blivit gyllengult. Tillsätt vatten och fond/buljong. Rör och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt allt koka ihop på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av.
Ca 8 portioner
1,5 kg karré i bit
1 gul lök
1 hel vitlök
salt, peppar, chilipulver
2,5 dl barbequesås
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra köttet rejält och lägg det i en lergryta eller gryta med lock som tåler värme. Skala och klyfta den gula löken och lägg runt köttet. Skala vitlöken och lägg även den runt köttet.
Häll barbequesåsen över köttet och löken.
Låt gå i ugnen i ca 5timmar och dra sedan sönder karrén med två gafflar så det fördelas med såsen. Kan ev behövas kryddas lite extra när ni tar ut det ur ugnen, smaka av!

Till efterrätt hade jag som sagt gjort en choklad och kokkos kaka som satt som ett smäck! Det finns riktigt goda LCHF bakverk på nätet bara man letar lite, det här var defenitivt ett av dom som kommer att göras fler gånger!

Choklad och kokkoskaka 

Ingredienser
100 g smör
1 dl Sukrin+ (eller 1,5 dl annan sötning)
2 ägg
1 dl mandelmjöl (ta ½ dl kokosmjöl om allergisk)
½ tsk vaniljpulver
2 msk kakao
1 krm salt
Toppingen
1 dl kokosflingor
25 g smör
2 tsk Sukrin+ (eller 1 msk annan sötning)
1 äggula
Gör så här: Smält smöret. Vispa samman ägg och sötning. Vispa i resten av ingredienserna. Häll ner i en smörad form, helst fyrkantig,  som du “brödar” med kokosflingor.
Rosta kokosflingorna till toppingen i en stekpanna tills gyllene. Blanda samman med sötning och äggula. Klicka kokossmeten över kakan. Grädda i cirka 10 minuter i 175 grader. Ställ in formen i kylen tills helt kall. Skär den sedan i rutor och avnjut med en klick grädde.
Jag gjorde den igår och frös in den över natten och plockade fram den en liten stund innan resten av familjen kom. Den behöver ungefär en timme i kylen för att smaka som bäst, vaniljgrädde passade utmärkt till.
TIll barnen som inte är överförtjusta i kokkos serverades vaniljglass, maränger och chokladsås. Jag kokade egen idag, helt enkelt för att jag blev snål på Ica. 32 kr för en tub med sås!
Denna måltid kommer att avnjutas fler gånger, i mån av tid givetvis..





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar