torsdag 23 maj 2013

Något alldeles ljuvligt..

Ost är något riktigt hett i matvärlden just nu.
Aldrig har ostbrickan varit så populär som nu, möjligtvis under tidigt 90-tal men då med en massa kex och annat kolijox. Osten som sådan kom på en andra plats, i skymundan för vindruvor, bröd och smaksatt Bonjour i små runda askar. Men nu snackar vi ostbricka som i ost med en god marmelad. möjligtvis ett hembakat surdegsbröd eller tunt välgräddat knäcke med mycket kryddor i.
Just detta fick vi avnjuta i fredags på våran date som vi hade på Restaurang Nygatan 57.

Ostbricka med ett par olika sorters ostar, alla lokalproducerade med ett sprött kryddknäcke och något alldeles ljuvligt gott. Nämligen tomat och - vaniljmarmelad, himmelriket på ett litet fat.
Efter lite efterfrågande hos stadens leverantörer av råvaror så kom det fram att Nygatan gjorde även denna själv, från grunden. Inget färdigköpt här inte, men tur som jag har så hamnade receptet i mina händer.


Tomat och-vaniljmarmelad

1 kg riktigt fina tomater.
400 g strösocker
1 svart, mjuk och fin vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver

Dela tomaterna en aning, häll över sockret och snitta vaniljstången. Koka ihop tills det får en geleaktig konsistens och häll upp på väl rengjord och värmd glasburk. Avnjut till din favoritost, på ett fröknäcke eller bara en gaffel. För att det är så gott!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar