Örtbakad Lammfilé
ca 150g lammfilé per person
salt och peppar
1,5 finhackad vitlöksklyfta
0.5 dl hackad basilika
1 msk rosmarin, hackad
Aluminiumfolie
Sätt ugnen på 125 grader, Salta och peppra köttet. Blanda vitlök, basilika och rosmarin och klappa in i köttet. Lägg filéerna på aluminiumfolie, en och en. Vrid ihop ändarna så att paketet blir riktigt tätt och spänt. Sätt en stektermometer i en filé. Stek köttet mitt i ugnen till 60 grader innertemperatur, ca 20 min. Ta ut och låt kallna.
Ta köttet ur aluminiumförpackningarna. Hetta upp smöret i en vid stekpanna. Dela ev filéerna om de inte får plats. Bryn köttet runt om till vacker färg, skär upp i tunna skivor med en riktigt vass kniv.
En halv grillad tomat och stekta skivade champinjoner serverades till.
Rödvinsås
1 Morot
0.5 Gul lök
1 dm Purjolök
2 msk Tomatpure
1 tsk Timjan
1 tsk Dragon
2.5 dl Rött vin
Vatten
Köttbuljong
1 tsk soya
Skala och dela morötterna, klyfta löken och skiva purjolöken. Stek i lite olja utan att det tar färg, häll på vatten så det just så pass täcker och tillsätt köttbuljongen. Låt puttra 10 min på svag värme och häll i rödvinet och kryddorna. Låt koka minst en timme på mellanvärme. Sila bort grönskerna ur såsen och red av den med antingen Maizena eller fiberhusk.
Till den delikata anrättningen så blev det Malfattis och ett glas rött från Ernst!
Cheesecake med hasselnötscrunch och björnbär
Cheesecakesmet
1,5 dl turkisk yoghurt
Ca 3 msk honung, gärna med citron
Ca 0.5 tsk vaniljpulver
Hasselnötscrunch
50 gram smör
1,5 dl hasselnötsmjöl
Ca ½ msk sötning
50 gram smör
1,5 dl hasselnötsmjöl
Ca ½ msk sötning
Vispa ihop mascarponen med yoghurten, sötningen och vaniljpulvret och ställ i kylen medan du gör crunchen.
Smält smör och blanda ihop med hasselnötsmjöl och sötning. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 5 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Smula sönder.
Smält smör och blanda ihop med hasselnötsmjöl och sötning. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 5 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Smula sönder.
Varva cheesecakesmeten och crunchen i små glas och servera med bär!
Gjorde med mandelmjöl istället för det hade jag hemma men det blev toppengott. Fräscht!
SvaraRaderaVad god efterrätten lät! Får jag pröva till nästa middagsbjudning :)
SvaraRaderaDet tycker jag du ska göra Sofie =) funderar på om det går att frysa den lite lätt också, som en Semifreddo..
RaderaKul att du hittat hit förresten =)