söndag 13 oktober 2013

Söndag

Söndagsmiddag på Bankgatan bestod idag av tre rätter.
Jag tycker det äts för lite förrätter överlag idag, lite småplock eller som i det här fallet en soppa passar alltid och kan förlänga en matupplevelse och höja den med många stegpinnar. Har man barn som inte gillar vad som helst så passar ett par äppelbitar och en god skinka alldeles utmärkt. Eller vitlöksbröd för den delen, Molly älskar vitlöksbröd!

Här blev det Soppa, stek och pannacotta, jäklar vad gott!

Avokadosoppa med krutröks-chips och rom.

4 p

2 mogna avokador (+ 1 för ev garnering)
0.5 citron
2 dl vispgrädde
2-3 dl vatten lite beroende på hur tjock man vill att soppan ska vara
1 tärning grönsaksbuljong
1 krm curry
lite peppar

Skala och gröp ur avokadon, mixa den med citron, grädde och kryddorna. Vill du servera den kall så häll även i vattnet som du löst upp buljongen i. Ska den vara varm så häller du i allt i en panna och värmer på svag värme.

Till chipsen river du ost och lägger på bakplåtspapper i små högar, lite chiliflakes kan man gärna strö på och gratinera i 200 grader. Passa noga! Fin färg ska de få men det går fort att de blir lite för mörka.

Häll upp soppan, garnera med avokado i strimlor,ett chips och lite rom. Antingen löjrom eller vanlig ishavsrom, gärna röd för den fina färgens skull.









Helstekt rostbiff med hemgjord pestosås.

4-6 p

1.2 kg fin rostbiff
4 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 dl färsk basilika
1 dl färsk persilja
1 dl pinjenötter
1 dl sötmandel, skållad och skalad
2 dl riven parmesan
1-1.5 dl olivolja

Torka av rostbiffen och lägg i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 125 grader.
Stick små hål i köttet med jämna mellanrum, använd termometern eller med toppen av en kniv. Stick ner 2 av vitlöksklyftorna som är skurna i smalare strimlor.
Sätt in i ugnen i ca 1-1.5 timme. Termometern ska visa på 60 grader när det är klart. Ta ut det och linda in i folie en stund.

För att göra peston.
Lägg kryddorna,vitlöken, osten, mandeln och nötterna i en mixer. Salta lite och mixa allt till en grynig massa. Tillsätt oljan i en stråle.

När köttet är klart ta ca 4 msk sky och häll ner i peston.

Jag serverade med Zucchinitimbaler och körsbärstomater jag grillat i ugnen




Receptet på efterrätten kommer senare..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar