fredag 1 november 2013

Fredag

När jag växte upp så bakade alltid min mamma en kaka på fredagen som stod framme på köksbänken under hela helgen och det fanns alltid fika ifall någon kom förbi på kaffe.
Jag tror på den idéen och rör ihop den här ifall vi får gäster framöver.


Chokladkaka

3 dl filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl strösocker
200 gram smält smör
6 dl vetemjöl
1 dl kakao


Glasyr

3 dl florsocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
avsvalnat kaffe, ca 0.5 dl 
0.5 dl smält smör 

Smörj och bröa en stor sockerkaksform eller en långpanna. 

Blanda vetemjöl och kakao, bikarbonat och socker. ( Nej, det ska inte vara ägg i den ) Rör ned filmjölken och det  smält smör. Sikta ner vetemjöl/kakao-blandningen. Rör snabbt så att alla ingredienser blandas men vispa inte för då kan smeten bli seg. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i ca 40 min. Kakan gräddas lite under mitten av ugnen. 
Vispa ihop florsocker, kakao och vaniljsocker så det inte är några klumpar.
Rör ner kaffet och smöret till en slät glasyr ( du kanske inte behöver all vätska! ) och bred ut den över kakan, antingen den runda eller långpannan.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar