fredag 8 november 2013

Fredag

Farsdag på söndag och här kommer lite favoriter från oss att bjuda pappa på.





Kallrökta laxrullar med ruccolakräm

150 g kallrökt lax i skivor

Ruccolakräm
100 g philadelphiaost
½ dl ruccolablad
½ tsk citronsaft
rivet skal av ½ citron
1 tsk wasabipasta
¼ dl sesamfrön, ljusa och svarta

Rosta sesamfröna snabbt på hög värme i en torr stekpanna och låt dem kallna på en tallrik.
Använd stavmixer och mixa ihop philadelphiaost med ruccolablad, citronsaft och citronskal samt wasabipastan.

Lägg laxskivorna lite omlott på plastfolie, bred krämen över och rulla ihop, Rulla i sesamfrön och lägg kallt en stund. Skär i bitar.


Dubbelmarinerad Fläskfilé / Oxfilé 

Lägg köttet i en form, fritt från senor. Häll över lite smält smör och krydda ordentligt med salt och peppar. Sätt in i ugnen på 125 grader med en termometer i den tjockaste delen och låt stå i värmen tills den visar 55 grader.

Till 400 g kött
Rör ihop
1 dl Olja
1 dl soya
0.5 tsk smulad Dragon
1 pressad vitlöksklyfta
0.5 tsk grovstött Rosepeppar
0.5 tsk grovstött vitpeppar
1.5 msk äppelcidervinäger

Lägg det fortfarande varma köttet i en plastpåse och häll i marinaden. Låt stå kallt ett par timmar, gärna upp till ett dygn och värm det antingen försiktigt i marinaden eller ät det kallt. 
Sila marinaden ner i en panna och slå på grädde, låt koka ihop och red med philadelphiaost eller lite fiberhusk. 

Kålrotsgratäng

Kålrot i tunna skivor så det täcker en ugnsform för 4 personer
1 gul lök
2.5 dl mjölk
2.5 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
Svartpeppar, salt, timjan 

Varva kålrot och skivad lök i en form, vispa samman mjölken med grädden i en bunke. Krydda ordentligt och häll detta i formen, se till att det täcker.
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in gratängen. Den tar nästan en timme, när det är ca 20 min kvar ta då ut formen och strö över riven ost. 


Mango och Passions mousse

1 frp fryst Mango som fått tina
3st passionsfrukter
3 dl vispgrädde
1.5 dl kesella eller kvarg av något slag.

Skrapa ur passionsfrukterna i en finmaskig sil och passera genom saften ner i en skål, kärnorna kastas bort. Lägg ner mangon och mixa till en fin puré.
Vispa grädden och när den är nästan färdig så rör du ner kesellan. Vänd försiktigt ihop grädden med mangopuren. Häll upp i skålar eller glas och ställ kallt till serveringen. Ett par hallon eller björnbär  lätt mixade passar utmärkt till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar