tisdag 19 november 2013

Tisdag

Lisas fantastiska bröd och färskostkräm delar jag med mig av idag. 
Alldeles fantastiskt gott!

Ost och Jalapenobröd från Brunkebergs bageri

Till 3 formbröd, behöver  du:
500 gram vatten
200 gram rågsur (har man ingen egen deg så finns det färdig i kyldisken på ica)
15 gram jäst
700 gram vetemjöl med högvetehalt, gärna manitoba cream.
150 gram durumvetemjöl
15 gram ljus sirap
20 gram havssalt
75 gram skivad jalapeno, gärna hot!
75 gram riven lagrad ost, tex cheddar
Blanda alla ingredienser utom osten, jalapenon, och saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta ytterligare i 5 minuter. Blanda in osten och jalapenon, så de fördelas jämt i degen. Låt jäsa i 30 minuter i degbunken. 
Forma till 2 eller 3 formbröd och låt vila i 10 minuter. Rulla sedan ut bullarna till avlånga bröd och lägg dem i smorda formar. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur under handduk. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en tom plåt på nedersta falsen.


Snitta bröden! Mjöla dem överst och ställ in dem i ugnen. Häll genast en kopp kallt vatten på plåten nederst i ugnen…då får du ånga. Sänk värmen direkt till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i 30 – 40 minuter eller tills dess att bröden har en innertemperatur på ca 98 grader. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler. Ett bröd som smakar lite extra utan att bli jobbigt starkt. Passar till skaldjur och soppor eller till frukost.
När Lisa gjorde dessa så använde hon de resterade oliverna från burken som blev över från färskostkrämen istället för Jalapenos och det kommer jag också att göra när jag bakar dessa till helgen.

Receptet kommer från bakboken, Bröd från Brunkebergs bageri som härmed står på min önskelista!


Färskostkräm med citronfyllda oliver.

Använd halva burken av likande storlek, gärna Zeta,s 
1 burk philadelphiaost.

Mixa oliverna ordentligt till ett fint mos och rör sedan ihop detta med färskosten.
Låt stå kallt en stund och smaka av med lite Herbmare örtsalt om det behövs.



Till saken hör att jag inte äter oliver, inte av något slag. Varken gröna, svarta, fyllde eller icke fyllda men både krämen och bröden var toppklass!
Olivröran passar även till sallad eller kanske i en soppa, endast fantasin sätter gränser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar