fredag 22 november 2013

Fredag

När vi var på fredagsfika för två veckor sedan på Nygatan så tog jag en liten kopp med något väldigt välsmakande i. Vad det var fick jag veta den där onsdagen i kulisserna bakom köket. En äppelkompott med färskost och grädde på toppen.
Denna innehöll syltsocker men här hemma gjorde jag en egen variant och den blev minst lika god!




Nygatanans/Bankgatans Äppelkompott med färskostkräm 

2 p

2 små fina, gärna svenska äpplen med mycket smak.
Kanel, kardemumma och malen ingefära.
1 msk honung

2 dl vispgrädde.
0.5 dl naturell färskost
1 äggula
1 tsk honung
1 krm vaniljpulver

Skala och hacka äpplena i mindre bitar, smält smör i en panna med medelstark värme och stek äppelbitarna så det börjat mjukna men fortfarande har lite krispighet kvar. Krydda med kanel, nystött kardemumma och lite ingefära. Låt kallna.
Vispa äggulan pösigt med honungen och tillsätt vaniljen. Vispa i färskosten. 
Vispa grädden i en annan skål och tillsätt färskostblandningen. 
Lägg upp i favoritskålen och servera med en kopp kaffe!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar