onsdag 6 november 2013

Onsdag

Kåldolmar på Lchf vis
4 port
1 vitkålshuvud
300 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
1 msk soya
1,5 tsk stött kryddpeppar
0,5–1 tsk salt
1 dl crème fraiche
2 ägg
Smör
Gräddsås
2,5 dl grädde
1 tsk sojasås
1 tsk worcestershiresås
Salt och peppar
Lingon
2 dl frysta lingon
2 tsk stevia strö eller motsvarande sötning

Skär bort roten på vitkålen och lägg den i saltat vatten med botten upp. Koka tills bladen börjat mjukna och lossnar lätt. Plocka bort några i taget och lägg dem på hushållspapper för att torka. Eller lägg ner ett och ett blad i kokande vatten ifall du inte ska göra så många.
Stek finhackad lök, vitlök och svamp i smör. Lägg i färsen när de fått lite färg. Häll i soya och kryddor. Ta bort stekpannan från plattan. Rör i crème fraiche och smaka av med eventuellt mer salt. Blanda i äggen.
Skär bort den tjockaste, nedre delen på kålen, som en tårtbit i formen. Lägg en klick av färsen i mitten. Vik in båda sidorna och rulla ihop. Lägg i en smörad form med den fina sidan upp. Lägg på några klickar smör. Stek i ugnen i 200 grader i cirka 15–20 minuter, eller tills de fått lite färg.
Rör ihop ingredienserna till såsen och låt sjuda till den tjocknat något. Smaka av med salt och peppar.
Blanda lingon och sötning i en kastrull. Rör runt tills sötningen smält samman med lingonen. Stäng av värmen.  
Servera kåldolmarna tillsammans med gräddsås, lingon och kanske en god sallad.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar