torsdag 28 november 2013

Torsdag

jag kan tycka att en glöggfest i december kan vara riktigt trevligt, mycket folk, lite snacks. 
Varm glögg och mycket kärlek.
Här kommer lite tilltugg, både söta och salta för oss som äter lchf i jul.

Pepparkakor 
30 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
2/3 msk kokosmjöl
2 ½ msk stevia strö
3 ½ krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
½ krm malen ingefära
½ krm malda nejlikor
½ krm malen pomeransskal


Blanda alla torra ingredienser i en liten bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och blanda väl gärna med händerna
Låt gärna degen stå och vila i kyl i ca 30 minuter eller över natten.
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg därefter degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut.
Ta ut pepparkakor med formar,enklast är hjärtan eller rundlar, dvs. enkla former. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills kakorna börjar ta färg.



Fikongott

6 färska fikon
Parmaskinka, ca 10-12 skivor
Tandpetare

Halvera eller kvarta fikonen, dela skinkan i mindre bitar och sätt samman skinkan och fikonen med hjälp av en tandpetare.


Saltrostade mandlar

1 dl vatten
2 msk salt
200 g sötmandel

Sätt ugnen på 200°C. 

Blanda vatten och salt i en kastrull. Låt det koka upp.
Lägg mandeln på en plåt och häll över saltvattnet.
Sätt in plåten mitt i ugnen och rosta tills vattnet dunstat och mandlarna torkat ordentligt. Skär frukten i bitar.

Getostfyllda dadlar med bacon


100g chevreost
25 urkärnade färska dadlar
9 skivor bacon

Sätt ugnen på 225˚C.
Skär bort kanterna från osten med en osthyvel. Fyll dadlarna med osten med hjälp av en tesked.
Dela baconskivorna i 3 delar. Linda bacon runt varje fylld dadel. Fäst med en tandpetare. Lägg dadlarna i en ugnssäker form. Sätt formen mitt i ugnen 10-12 minuter.





Chokladtryfflar med apelsinsmak

ca 30 tryfflar
200 g mörkchoklad
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk crème fraiche
Ett par droppar apelsinlikör eller lite finrivet apelsinskal (endast det som är oranget)

Gör så här

Smält smöret i en kastrull.
Häll på grädden och låt koka upp samt koka livligt i 1/2 minut.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ned den sönderbrutna chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt crème fraiche och vispa massan slät.
Låt massan svalna helt, gärna ett par timmar och rulla sen till kulor i antingen kakao eller hackade nötter.

Och glöm för guds skull inte glöggen!
Bankgatans egna svartvinbärsglögg hittar du här.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar