lördag 2 november 2013

Lördag

Tekakor, så där alldeles ljuvligt fluffiga med smält smör och en skiva ost.


Tekakor

7 dl havregryn
1 liter mjölk
100 g smör, rumsvarmt
3 msk sirap
1 tsk salt
1 paket (50 g) jäst
ca 700 g (ca 12 dl) vetemjöl + till utbakning

Värm mjölken och häll över havregrynen och smöret, låt stå och svalna till 37 grader.

 Rör ner honung och salt. 
Smula jästen i mindre bitar, blanda i gröten och arbeta in mjölet. Knåda ihop, mjöla och låt jäsa övertäckt i bunke 30–40 minuter. Kavla ut till en platta, 1 centimeter tjock. Ta ut runda kakor, cirka9 centimeter i diameter. Eller lägg hela plattan på ett bakplåtspapper
Nagga och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk 10 minuter. 
Grädda mitt i ugnen i 250 grader 7–8 minuter tills de fått fin färg. ( om du gör en hel platta, skär i fyrkanter ) Låt dem kallna på galler.






Lchf Tekakor

1 långpanna

2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
1 dl kokosnötsmjöl
1 dl bakepro
3 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
6 ägg
3 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
25 g smält kokosfett eller riktigt smör


Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
Vispa ihop ägg, creme fraiche, grädde och kokosfett i en annan bunke. Blanda ihop alla ingredienser och blanda väl. Låt smeten svälla i ca 10 minuter. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper och täck med plastfolie och kavla ut smeten till en så fyrkantig kaka som möjligt (ca 30x40 cm). Dra bort plastfolien och grädda i 15 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt brödet svalna och skär det sedan i rutor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar