onsdag 20 november 2013

Onsdag

Mormors fantastiska pepparkakor

2 dl socker
1 dl vatten
1 dl sirap
0.5 tsk malen kanel/nejlika/ingefära
0.5 tsk kardemumma nystött.
Koka ihop allt detta.
Tillsätt 150 g smör och rör lite till det smält, låt svalna och rör i 7.5 dl vetemjöl och 1.5 tsk bikarbonat.

Låt degen vila ett par dygn och kavla gärna ut den tunt på bakplåtspapper. Tillsätt så lite mjöl som möjligt för att förhindra att kakorna blir stenhårda (för det blir dom illa kvickt) Trycker mat ut dom på bakplåtspapper så behöver de inte flyttas och de fastnar inte i pappret på samma sätt som om man bakar på bänkskiva eller bakbord.
Grädda i 175 grader och kolla noga så de inte bränns, ju tunnare och mindre kakor desto kortare tid!



Det funkar alldeles utmärkt att baka pepparkakor i morgonrock! 



Lantlivs skurna pepparkakor med apelsin och mandel

75 g florsocker
225 g rumsvarmt smör
75 g muscovadosocker eller farinsocker
1.5 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlikor
250 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
50 g syltade apelsinskal
100 g hel oskalad mandel

Kör florsocker, muscovado/farinsockret och smöret vitt och pösigt i matberedare tillsammans med kryddorna. Blanda mjölet med bikarbonatet. Arbeta ihop tills en smidig deg och tillsätt apelsinskalen och mandeln.
Forma till 2 längder. 6 cm breda och 2 cm höga. Lägg i frysen i 2 timmar.
Skär i tunna skivor med en vass kniv och lägg på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i ca 10 min, tills de fått en vacker gyllenbrun färg.








Pepparkaksbollar med rostad mandel,Lchf


100 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl stevia strö eller motsvarande (eller ½ dl sukrin+)
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
(Kryddorna går att ersätta med 3 tsk pepparkakskrydda)
1,5 dl rostade mandelspån (finns färdigrostade, rosta annars i torr stekpanna)
Blanda samman ingredienserna till bollarna i en matberedare tills jämn smet. Ställ in i kylen ett tag om smeten är för kladdig. Rulla till små bollar. Krossa mandelspånen något förslagsvis direkt i påsen. eller i en mortel.
Rulla sedan bollarna i mandelkrosset och ställ in i kylen för att stelna. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar