lördag 23 november 2013

Lördag

Saffransbullar med vit choklad och mandelmassa

50 g jäst
6 dl mjölk, rumsvarm och gärna Havremjölk
1 g saffran (två kuvert)
175 g mjukt smör
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl

( 2 dl russin )

Lös upp saffranet i lite sprit eller ljummet vatten, låt stå och dra ca 30 min. Vill du ha russin i degen, det tycker jag är godast så lägg dessa i en skål med vatten i 30 min. Russin suger annars gärna åt sig fukt från degen och efterlämnar torrare bullar.
Smula ner jästen i en degbunke och slå den kalla degvätskan över, blanda tills all jäst har lösts upp.
Skär det mjuka smöret i små kuber och tillsätt dem, några i taget. Blanda i socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget.
Arbeta degen väl. Låt jäsa under bakhandduk i mist 60 min.

Fyllning:

300 g vit choklad
100 g mandelmassa
ca 200 g mjukt smör

Lite socker

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
Kavla ut till en tunn platta och bred ut hälften av det mjuka smöret. Strö på lite socker
Hacka den vita chokladen i riktigt små bitar och riv mandelmassan. Blanda i en skål och fördela hälften jämnt över smöret.
Rulla ihop till en rulle och skär i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Upprepa med den kvarvarande degen.
Lägg dem i bullformar och låt jäsa i cirka en timme. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda i cirka 20 minuter i 180 grader. Låt svalna på galler.







Saffranstryffel med vit choklad


1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 g saffran
250 g vit choklad (Det finns vit choklad för oss Lchf, are)  
30 g osaltat smör
1 tsk cognac (kan uteslutas vilket jag gjorde)

Koka upp grädde, honung och saffran. Slå det över den hackade vita chokladen. Tillsätt sedan smöret och sist cognacen. Rör tryffeln slät. Låt stelna ordentligt i kylskåp (gärna över natten) och klicka sedan ut med hjälp av en matsked, som rullas runda.

Ställ in i kylen igen innan du rullar dom i förslagsvis, kakao, kardemummasocker, florsocker, smält mjölkchoklad eller något annat du tycker om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar