fredag 15 november 2013

Fredag

Julgodis

Den godaste chokladkakan kommer från mammas receptgömmor, den passar lika bra till sommarens saftkalas som på julbordet

Grankaka

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3/4 dl grädde
3/4 dl vatten
1.5 dl smält avsvalnat smör
1.5 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Blanda torrvarorna, smält smöret och tillsätt vattnet i pannan. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Rör ner det torra växelvis med vätskan. Smöra en form ordentligt och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i ca 30-40 min i mitten av ugnen. Låt den gärna stå till sig i formen en stund innan du vänder den.



Julens bästa Rocky Road

400g Choklad, hälften mjölk och andra hälften mörk
1 påse Dumlekola, lakrits
1 dl Chasewnötter, rostade och saltade
20 st Gelehallon
1 ordentlig näve Mini marshmallows

Smält chokladen i vattenbad, dela dumlen och gelehallonen i mindre bitar. Hacka nötterna.
Rör ihop allt i en skål och häll i en form gjord av bakplåtspapper. Skär i bitar när det stått kallt ett tag och stelnat.


Lchf Rocky Road

200g choklad, blanda gärna ljus och mörk
2 stora matskedar coccosfett, inte det i det silvriga paketet från ica!
Nötter av olika slag, chasew, hasselnötter och mandel tex
Gojibär och torkade tranbär

Smält chokladen i vattenbad och även coccosfettet.
Hacka mandeln och nötterna. Rör ihop alla ingredienser och häll upp i en form, gjord av bakplåtspapper. Låt det stelna och skär sedan i lagom stora bitar.

Vanilj och apelsinkakor
Ca 40 stycken
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
1 msk rivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinsaft
3½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
florsocker till dekoration
Sätt ugnen på 200 grader.
Kör smör och socker i matberedaren med rivet apelsinskal och saft.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt de i smörblandningen. Kör till en smidig deg. 
Dela degen i två delar och rulla till rullar, ca 4-5 cm i diameter. Vira in i smörpapper eller plastfolie. Kyl i minst en halvtimme innan du skär i skivor, en halv centimeter i tjocklek.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Pudra dem med florsocker när de svalnat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar