måndag 23 juli 2012

Måndag


Bankgatans bageri har gått på högvarv idag.
Långfranska, chokladsnittar, tant Gullans ingefärsflarn och kardemummskorpor har nu flyttat in i såväl burkar som frys.
Jag känner mig rik när jag får spendera en dag med händerna nerkörda i en deg eller rullandes en kaksmet, vardagslyx helt enkelt.

Ifall någon annan vill lyxa till det någon dag här fram över så kommer receptet nedan:

Mammas bästa kardemummaskorpor

  • * 300 smält gram smör
  • * 5 dl mjölk
  • * 5 dl vispgrädde
  • * 100 gram jäst, 2 pkt
  • * 1 tsk salt
  • * ca 28 dl vetemjöl
  • * 2 msk kardemummakärnor, stötta 
  • * 2 dl strösocker
  • Jag hade även i 2 msk vaniljsocker och ett par droppar bittermandelarom, det gör man som man vill =)

Tillagning:

  1. Stöt kardemumman fint.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, grädde och kardemumma. Värm till fingervarmt ca 38 grader.
  3. Smula ner gästen i en stor degbunke och tillsätt lite av den ljumma mjölken. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande mjölk.
  4. Rör i salt, strösocker, eventuell smaksättning och sen mjölet tills dess att degen går ihop sig
  5. Arbeta skorpdegen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i 30-40 minuter.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop den smidig med någon dl mer mjöl.
  7. Dela i 7-8delar och rulla och forma varje del till en längd (så att de får plats på längden på en bakplåt). Lägg dem på en smord bakplåt eller en bakplåt med bakplåtspapper.
  8. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 30-40 min.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Grädda längderna mitt i ugnen i 15-20 minuter.
  11. Låt kallna på galler utan bakduk.
  12. Skär längderna itu vågrätt på längden och sedan i 3 cm breda skivor.
  13. Lägg över- och underskorpor på två olika plåtar med snittytan uppåt.
  14. Rosta skorporna guldgula i 225 grader, tar ca 4 min. Akta så de inte bränns. Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan eftertorka skorporna i 3-4 timmar med ugnsluckan på glänt.
  15. Förvara skorporna luftätt i kakburk eller glasburk annars suger de åt sig fukt och mjuknar något.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar