Äppelmust, paj, glögg, mos, torkade äppelringar och äppelcidervinäger.
Tur att frysboxen rymmer mycket!
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen
Smul
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt
Skär smöret i bitar, nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa.
Blanda i socker och flingsalt.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter .Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
Sen är det ju det där med äppelmos.. En typ av sylt som man kanske inte äter varje dag men som iallafall här är ett måste till gröten. Jag själv är ingen grötfantast men om jag ska äta det så ska det vara i proportionerna äppelmos med gröt och inte gröt med äppelmos. Barnen gillar det iallafall!
En sak som äppelmos passar väldigt bra till är rulltårta. Min mamma bakade alltid just det.
Rulltårta med äppelmos.
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
Äppelmos ca 2 dl
Vispa ägg och socker riktigt pösigt, sikta ned mjöl och bakpulver och rör ned vattnet.
Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader ca 7 min. Sockra ovansidan och vänd den snabbt upp och ned på ett nytt bakplåtspapper eller folie, bred på äppelmoset och rulla ihop den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar