onsdag 5 september 2018

Onsdag - Bjudmat

Ibland vill man kunna bjuda in till middag utan att behöva stå med förberedelser hela dagen. Vi åt det här hos mamma igår, ruskigt gott och lätt att byta ut riset mot blomkålsris om man vill hålla ned kolhydraterna. 

Kycklingrisotto

2 msk citronpeppar
1 msk paprikapulver
6 vitlöksklyftor
1 kg kycklingfilé
50 g smör
1 röd lök
4 dl arborioris (risotto-ris)
½ dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong
2 ½ dl mjölk/grädde
2 dl parmesan
Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda citronpeppar och paprikapulver, pressa ner två vitlöksklyftor och blanda. Krydda kycklingfiléerna på båda sidorna och stek så att den bara får lite färg på bägge sidorna. Ta upp den ur pannan och lägg på sidan. 
 Ta en stor gryta (som tål att vara i ugnen, så gärna en gjutjärnsgryta). Smält smöret, hacka löken och fräs den i smöret, pressa i fyra vitlöksklyftor. När allt har fräst i nån minut, tillsätt riset och rör om.
Häll i vitt vin och låt det nästan koka bort helt.
Tillsätt sen kycklingbuljong och mjölk/grädde. Rör om och låt det koka upp.
Lägg kycklingen ovanpå riset, sätt på locket och stoppa in det i ugnen i 10 minuter. Ta av locket och låt allt vara i ugnen i ytterligare ca 10- 20 minuter.
Ta ur grytan ur ugnen, lyft bort kycklingen och lägg det på ett fat så länge.
Riv i rikligt med parmesan, rör om, lägg tillbaka kycklingen och servera allting ur grytan direkt. 
En tomat & avokadosallad satt fint till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar