söndag 21 oktober 2012

Söndag

Tålamod betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap. Tålamod är förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn. En tålmodig person kan hantera yttre stress utan att hänfalla åt okontrollerade känslosvall. Inom vissa religioner framställs tålamod som en dygd.

Så säger wikipedia om ordet som vi vill få våra barn att eftersträva, vi själva kan stoltsera med till viss mån och om fler människor hade haft just det så skulle det förmodligen finnas mindre krig och hemskheter i världen.

Men vad är då tålamod?
Det jag försöker pränta in i mina barn är att lära sig vänta på sin tur, eller ja vänta över huvudtaget i bland. 
Förstå att det finns andra runt omkring som också måste få först ibland och att kakan inte smakar annorlunda bara för att någon annan fick ta före. 

Jag försöker lära ( framförallt Molly) att de som är mindre kanske inte är lika snabba som hon och att man då måste vänta in och bjuda till för att vara en bra storasyster och även vän. 
Men i de flesta fall när det gäller tålamod och barn så handlar det om just att vänta.

När man blir större, förändras ordets mening då?
Ja kanske, men jag har försökt föreställa mig olika scenarion den här förmiddagen och kontentan av det hela blir ändå att man måste just vänta på olika saker.
Beslut som ska fattas, barn som ska äta upp maten, saker som ska skickas, försenade leveranser, telefonsamtal, väder, icaköer etc
Men då slog det mig en sak, i bland så måste man ha tålamod med människor!
Oförstående sådana, arga och upprörda, missförstådda och ledsna. Och när det kommer till detta då handlar det inte om att vänta, utan att ge tid istället.
Tiden att lyssna, trösta, hålla med eller kanske säga ifrån, rasa tillsammans eller helt enkelt bara sitta bredvid och finnas till.

Kan man lära sina barn just det så har man kommit långt i världen, men för att lära något vidare så måste man först förstå och acceptera själv, att tålamod är en egenskap som måste man måste låta växa fram. 
Man får lära sig vänta helt enkelt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar