De bakades flitigt på Gästgivargården, särskilt till fredagsfikat. Man kan säga att det är en blandning av kaka och bakelse. Smaken är mest framträdande rumsvarma eller halvfrysta.
Solbackarutor
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 st äggulor
1 msk vatten
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
200 g mörk eller ljus choklad
3 äggvitor
2 ½ dl socker
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt äggulorna och vatten och vispa lite till.
Blanda de torra varorna och rör ned i smörsmeten.
Nu har du en ganska fast smet som du lämpligen klickar ut i en bakplåtsklädd långpanna ca 30×40 cm. Sedan är det lättare att trycka ut smeten i ett ganska tunt och jämnt lager.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum och tillsätt sockret lite i taget.
Bred ut botten, eller tryck ut den fingrarna.
Smält chokladen i vatttenbad och bred ut den ovanpå.
Sist men inte minst, marängsmeten, se gärna till att den täcker hela formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 20 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar