söndag 23 mars 2014

Söndag

Min farmor fyller år idag, hela 87 för att vara exakt!
Mer eller mindre pigg som en lärka men hon har slutat baka, just därför är fikabröd alltid uppskattat.i  i present fick hon vanliga kanelbullar och sådana här -

Vaniljfyllda bullar i långpanna med kardemumma.

75 g jäst
1 liter havremjölk
200 g smör
1.5 dl socker
1 ägg
Lite salt
Färskmald kardemumma eller stött i mortel. Ca 2 tsk
Vetemjöl, såpass att degen går ihop och inte klibbar.

Smula jästen i en bunke, häll över den rumstempererade mjölken och tillsätt det mjuka smöret i mindre bitar. Häll i sockret och knäck i ägget och tillsätt saltet.
Kör i maskin tills jästen lösts upp, tillsätt mjöl allt eftersom att degen går ihop och kör minst 10 min.
Låt jäsa en timme i bunken.


Vaniljsås.

1 dl mjölk
1 dl grädde
2 äggulor
2 tsk maizena eller potatismjöl.
1 msk socker
1 msk vaniljsocker.

Lägg mjölk, grädde, äggulor, mjölet och sockret i en kastrull. Låt sjuda tills den tjocknat. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsockret. Låt svalna.

Smörkräm

150 g mjukt smör
2 msk vaniljsocker
1.5 dl strösocker

Blanda allt i matberedare eller mixer till en slät kräm och smaka av.


När degen jäst färdigt ta upp en tredjedel och lägg i en djup långpanna. Platta ut så den täcker hela och bred vaniljkrämen över.
Ta upp resten av degen och kavla ut den till en rektangel, bred över smörkrämen och rulla ihop, skär skivor och lägg med snittytan upp ovanpå plattan med vaniljkräm. Låt jäsa ca 30 min och pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader tills bullarna fått en fin färg.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar