söndag 12 januari 2014

Söndag


Gårdagskvällens middag blev en smaksensation!
Riktigt, riktigt gott och i måste lova mig att testa. Tillbehören var som vanligt pricken över i och även om jag skippade brödet så var det jättegott att äta tillsammans med sallad, coleslaw och en massa goda röror. Tyvärr hann kameran inte med denna gång och ärligt talat så är det ingen vacker måltid...
Men det är inte blodpudding heller när man tänker efter, men ack så gott!

Pulled Chicken med ciabatta, coleslaw och vitlölksailoi


900 g kycklinglårfilé
3 msk rapsolja eller smakfritt kokosfett
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk chilipulver
2 tsk rökt paprikapulver (eller några droppar liquid smoke)
1 tsk kanel
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
4 jalapeños
½ dl tomatpuré
2 tsk worcestershire sauce (kan uteslutas då det innehåller lite socker)
2 tsk soya
2 msk balsamvinäger
1 msk dijonsenap
2 dl vatten
Skär löken i klyftor och vitlöken i mindre bitar. Stek dem i oljan tillsammans med chilipulver, paprikapulver, kanel och ingefära.
Lägg i kycklingen. Salta och peppra. Rör runt så att kryddorna blandas ordentligt.
Skiva jalapeños och lägg i dem tillsammans med resten av ingredienserna. Sänk värmen så att det bara småputtrar (hellre för låg värme än för hög). Sätt aluminiumfolie över grytan och sedan på med locket så att det håller så tätt som möjligt.
Efter två timmar ska du kunna dra sönder kycklingen med två gafflar. Rör runt i grytan när du dragit sönder all kyckling så att såsen blandas ordentligt.

Surdegsciabatta

Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g vatten
150 g Vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör ihop i en bunke. Täck med plast, och låt stå till nästa morgon.

Dag 2, morgon
Surdegen från kvällen innan
500 g vatten
375 g Manitoba Cream (eller vetemjöl special)
375 g durumvetemjöl
25 g ljus sirap
24 g salt

Blanda alla ingredienserna förutom saltet i assistent på låg hastighet i ca 8 minuter. 

Öka hastigheten och kör 3 minuter till. Häll i saltet och kör 2 minuter till. Nu ska degen vara lite glansig, inte fastna så lätt på ett finger som sticks ner, samt ha utvecklat långa fina sega glutentrådar.

Häll ner degen i en (raps)oljad plastlåda. Lägg på lock och låt stå en timme. Vik sedan ihop degen några gånger så att den spänns ut ordentligt.

Degen får sedan jäsa tills den har minst dubblerat sin storlek. Temperaturen avgör hur snabbt det går, i rumstemperatur ca 4 timmar men låt den gärna jäsa svalt över natten eller liknande-


Sätt varmluftsugnen på 280 grader och sätt in två plåtar innan jäsningen känns helt klar.

Sikta ett lager durumvetemjöl på bakbordet. Lägg upp den färdigjästa degen och dela den i två delar. Sikta även över lite durumvetemjöl ovanpå degen.
Varje del formas sedan försiktigt till en rektangel. Dessa delas i sin tur till sex mindre rektanglar. Lägg dessa, sex och sex, på ett bakplåtspapper på plåtar (inte de varma som fortfarande får stå kvar i ugnen). Låt jäsa under bakduk i ca 20-30 minuter. Låt sedan bakplåtspappren med deg på försiktigt glida över på de varma plåtarna i ugnen. Duscha in lite vatten med en blomspruta och sänk temperaturen till 240 grader.

När brödet är klart ska termometern visa 98 grader, testa efter ca 10 min. Låt svalna på galler.




Som tillbehör till sådan här slags mat kan man låta fantasin löpa fritt, vanlig sallad smakar alltid bra även tunt skivade tomater. Receptet på Coleslaw hittar du här och vitlöksaiolin är en mycket smakrik historia som passar till det mesta.



Vitlöksaioli.


1 äggula 
1 tsk dijonsenap 
1 tsk vitvinsvinäger 
en nypa salt 
1 ½ dl rapsolja 
2 vitlöksklyftor 
1 tsk persilja 
1 tsk olivolja 


Rör ihop äggula, senap och vinäger i en skål. 
Häll i oljan droppvis och kör med mixerstav eller i matberedare, elvisp kan också fungera..
När all tjocknat (när oljan är slut) smaka av med salt.
Mortla vitlöksklyftorna tillsammans med olivolja och persilja.
Rör ner detta i majonäsblandningen så har du en härligt välsmakande aioli!




2 kommentarer:

  1. Åh mums, det måste jag testa men jag tar nog vanligt paprikapulver, har så sjukt svårt för den rökta smaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I Byske fanns det ingen liquid smoke att införskaffa så jag använde det inte heller, smaken blev toppen ändå =)

      Radera