söndag 28 april 2013

Söndagsmiddag.

Mamma bjöd på middag idag!
I vår familj så är mat viktigt, väldigt viktigt. Vi träffas ett par gånger i veckan och äter eller fikar allihop tillsammans. Inte jättevanligt i dagens samhälle att ha en sådan typ av familjerelation kanske men för mig är det något viktigt jag bär med mig av och vill även att mina barn ska ta den delen med sig till sina blivande familjer.
Min mamma har alltid lagat jättegod mat, aldrig halvfabrikat, alltid gräddsås och gärna nya rätter. Även hon har blivit lätt Lchf frälst så det är mat som är tillagad för att passa oss allihopa, även de som äter potatis.
Idag hade hon gjort en jättegod lövbiffsgratäng, inspirerad av Åse på 56kilo.se.





Mammas goda lövbifsgratäng.
4 p
400 g lövbiff, strimlad
1 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta, riven
1 purjolök, strimlad
100 g champinjoner, i fyra delar
1 röd paprika, skivad
1 msk smör
Sås:
3 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche, vitlök och örter
3 msk philadelohiaost
0.5 dl riven wästerbottensost
1 tsk timjan
1 krm svartpeppar, nymald
2 tsk soya
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg det strimlade köttet i en bunke med kalvfond, lite salt och vitlök. Låt marinera 15 minuter. 
(gärna längre om tid finns)
Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör. 
Lägg hälften i en smord ugnssäker form. Fördela kött och marinad ovanpå.
Koka upp grädde, creme fraiche och  Krydda med timjan, soja och svartpeppar.
Häll såsen över köttet och fördela resterande grönsaker ovanpå, tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter. 

Den ugnsrostade blomkålen var supergod att äta till. Bryt blomkålshuvudet i mindre bitar, smält lite smör i en panna, ringla detta över. Pressa i en vitlöksklyfta och salta, vänd runt alltihopa och rosta i 150 grader tills de fått fin färg och är mjuka igenom. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar