fredag 13 september 2013

Fredag # 2



Ska det grillas i helgen?
Eller bara ätas något riktigt gott då har ni de perfekta tillbehören här. Oavsett om ni tänkt er kött, fisk eller kyckling, så sätter dessa pricken över i!
Att få avsluta med en riktigt smarrig äppeldessert kan knappast göra helgen sämre.


Ugnsrostade rotfrukter.

 4p

4 stora morötter
2 sötpotatisar.
olivolja, flingsalt, timjan och andra färska örter.

Skala morötterna och potatisarna, dela i stänger och låt dra i kallt vatten ca 30 min.
ätt ugnen på
Lägg på plåt eller i ugnsfast form, ringla över en rejäl skvätt olivolja, flingsalt och torkad timjan.
Rör runt så alla bitar får olja på sig och lägg sen dit ett par rejäla kvistar av färska kryddor.
Ställ in i ugnen och låt gotta ihop sig ca 30 min, rör om efter halva tiden.

Parmesanbakade tomater

Fyll en ugnsform med halverade körsbärstomater.
Ringla över lite honung och olivolja.
Salta med vanlig salt och krydda med basilika och vitlökspeppar.
Riv över en drös med parmesanost och ställ in i ugnen i 200 grader ca 15 min.


Äppelhalvor med kardemumma och mandel.

Om man nu har turen att få riktigt goda äpplen i trädgården eller om man som jag har en väldigt generös väninna som mer än gärna delar med sig av ett par påsar varje höst så står dessa etta på topplistan!

Dela ett par äpplen och kärna ur, 1 äpple / person får man räkna med.
Koka upp vatten med saft från 1 pressad citron .
Lägg äppelhalvorna i detta och koka de just så pass mjuka, inget mos ska det bli!

Mixa ihop:
1 dl skållad skalad mandel
50 g smör
2 msk råsocker/sukringold eller lite honung.
1 tsk nystött kardemumma
1 tsk kanel.

Ta upp dom ur pannan och lägg i en form.
Låt äpplena svalna innan du lägger på smörblandningen om de inte ska in i ugnen direkt.
Strö gärna över lite hackad eller flagad mandel också.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda av i ca 15-20 min, de ska få fin färg men inte brännas.
Servera ljumma med iskall vaniljglass eller grädde smaksatt med vaniljpulver.

De är himmelskt goda, jag säger bara det!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar