torsdag 12 september 2013

Torsdag


Allerums fyllda köttfärsbiffar med blandsvampsås och ugnsrostad blomkål.

Biffar

400 g köttfärs
1 ägg
0.5 dl vispgrädde
2 tsk kalvfond med rödvin
2 tsk soya
1 tsk worcester sauce
salt och peppar
Allerums greveost

Svampsås

4 färska champinjoner av den större sorten
3 dl vispgrädde
1/3 buljongtärning
1-2 tsk soya
0.5 dl cremefraiche med schallottenlök, senap och vin

Ugnsrostad blomkål.

Färsk blomkål
1 vitlöksklyfta
50 g smält smör

Sätt ugnen på 200 grader
Börja med att röra ihop köttfärssmeten i en bunke och låt stå en stund. Skär osten i stänger, ca 2x1 cm. Till den här mängden köttfärs behövs ca 8 st.
Skiva blomkålen och lägg i en form, smält smöret och pressa i vitlöken. Häll detta över och ställ in i ugnen.
Stek svampen till såsen i lite smör i en panna, häll över grädden och smula i köttbuljongen låt koka upp och sänk värmen lite så det får stå och sjuda. Tillsätt soya och sist cremefraichen, koka ihop.
Forma biffarna lite avlånga och lägg i en ostbit. Se till att köttfärsen sluter tätt och stek i smör i en stekpanna. När de ser nästan klara ut, häll 1 dl vatten i pannan och lägg på en lock. Låt sjuda ett par minuter.




2 kommentarer:

  1. Och detta lät ju sjukt gott också. Höstigt. Måste lagas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar höstmat har jag kommit på =) Mustigt, smakrikt och långkokt!
      Rcepten på tillbehören från grillmiddagen i lördags kommer ikväll, även efterrätten med äpplen.

      Radera