onsdag 11 september 2013

Onsdag

Vi har ätit något alldeles fruktansvärt gott under den gångna helgen.
Mamma propsade på att få låna barnen i fredags, att få skämma bort dom lite extra med taccos och fredagsmys på mormors vis. Här hemma passade vi på att ta en lång promenad och äta lyxigt värre.

Malfattis med högrevskärna och fyllda tomater.



Malfattis


1 ägg + 1 gula
250 gram ricotta (går utmärkt med philadelphiaost också)
1 dl riven parmesan
Ca 300 gram fryst spenat
Ca 2-3 msk fiberhusk (man får prova sig fram)
1 tsk salt

Tina spenaten och krama ur så mycket vätska som det bara går. 
Blanda ihop spenaten med resten av ingredienserna.
Tillsätt fiberhusken sist. Blanda väl och låt det stå till sig en stund i kylen. Forma sedan långa smala "korvar" med fuktade händer och dela med en liten sked till små bollar.
Koka sedan i saltat vatten. De är klara när de flyter upp till ytan.

Dessa kan man äta som en ensamrätt med lite brynt smör och ruccola. När jag serverade dom till köttet så ringlade jag på lite brynt smör ändå, bara för den goda sakens skull.


Kött kan du givetvis välja den sorten du tycker bäst om, kanske inte fläskfilé dock...

Fyllda Tomater 

2 ganska stora kvisttomater
Ca 100 gram riktigt god skinka, lufttorkad eller rökt
Ca 50 gram vällagrad getost
Ca 50 gram lite kraftigare ost
1/2 vitlöksklyfta
Bladpersilja, ca 10 blad
Salt och peppar
Olivolja


Sätt ugnen på 250 grader. 
skär av locket på tomaten och spara detta, gröp ur innehållet med hjälp av både en sked och kniv. Gör ett litet hål eller skåra i botten på tomaten så att eventuellt tomatvatten kan rinna ut när den gratineras. Innehållet lät jag rinna av och hackade det sen ganska fint. Skär ostarna i små fina bitar och hacka skinkan tillsammans med vitlöken och bladpersiljan. Blanda alla ingredienser med den hackade tomaten. Salta och peppra. Fyll på ordentligt i tomaterna. Ringla över lite olivolja. Lägg tomaterna och locken på en plåt eller liknande och skjutsa in i ugnen tills de fått fin färg. Ca 20 min. 




Lite smörstekt zucchnini fick toppa hela anrättningen.

Då det var fredag och helgen ett faktum så fick det även bli efterrätt på Bankgatan..

Chokladfondanter med vaniljgrädde och åkerbär 

50 g smör
90 g sockerfri mörk choklad (med så lågt kolhydratsinnehåll som möjligt)
1 ägg
1 äggula
1-2 msk stevia strö eller motsvarande
1 krm vaniljpulver
En nypa salt
.
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och choklad i en kastrull. Dra bort från värmen, stäng av plattan och rör tills chokladen blandats samman med smöret. 
Vispa ihop ägg, socker, vanilj och salt. Rör ihop detta med chokladblandningen. Häll upp i smörade portionsskålar som tål ugnsvärme. Grädda i cirka 5 minuter tills ytan blivit lite mattare och rest sig något. Den är perfekt när den är krämig på gränsen till rinnig i mitten och fastare runt om. 
Vispa grädden och smaksätt med vaniljpulver, jag hade turen att ha åkerbär i frysen men vilka bär som helst passar nog bra.
Om man vill så passar den utmärkt att smaksätta med hasselnötter, chili, rom, mint eller kanske rivet apelsinskal.





Grillmiddagen under lördagskvällen gick inte av för hackor den heller vill jag lova. Ett par nya tillbehör passade jag på att prova och en alldeles ljuvlig efterrätt med äpplen!
Håll utkik för recepten på detta..

2 kommentarer: